Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sezimološka istraživanja Jadrana, koja će se provoditi kako bi se pronašli nafta i plin, mogla bi ozbiljno ugroziti život u hrvatskom podmorju.


Snimanje podmorja, koje će se od iduće godine provoditi u svrhu pronalaska nalazišta nafte i plina, obavljat će se uz uporabu zvučnih topova. Buka koju stvaraju ugrožava staništa, ali može dovesti i do fizičkog ozljeđivanja dupina i drugih morskih sisavaca, upozorava Međunarodna agencija za istraživanje oceana i mora.

Vezani članci Zid: Nove, strože mjere Stožera - 1 Sve o novim strožim mjerama: Što se mijenja kako bi se spasila turistička sezona Nacionalni stožer na presici Božinović upozorio: "Cijeli Jadran pleše na granici između narančaste i crvene." Capak komentirao i hoćemo li se morati cijepiti trećom dozom

>> Na Jadranu počinje potraga za naftom i plinom

Naime, seizmička istraživanja će se odvijati na području od 35.000 četvornih kilometara, odnosno cijelom hrvatskom dijelu Jadrana, a očekuje se da će snimanje biti završeno do kraja prvoga tromjesečja iduće godine.

Ocean Care upozorava na veliku opasnost koju po život u moru, osobito kada je riječ o dupinima i drugim morskim sisavcima, donosi metoda snimanja uz upotrebu tzv. Zvučnih topova prilikom čega se svakih 10 sekundi prema dnu 'ispaljuju' zvučni valovi snage 240 decibela.

Podsjetimo, ugovor o seizmološkom istraživanju Jadrana Vlada je potpisala s norveškom kompanijom Spectrum.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook