Štrajk učitelja (Foto: Dnevnik.hr)
Štrajk učitelja (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Rezultati izjašnjavanja učitelja u štrajku o posljednjoj ponudi Vlade mogu se očekivati u petak, rekli su za DNEVNIK.hr iz Sindikata hrvatskih učitelja.


U petak bi mogli biti poznati rezultati izjašnjavanja učitelja o posljednjoj ponudi Vlade. ''Najveći smo sindikat i treba te sve škole zbrojiti, a tek je danas oko 12 počelo izjašnjavanje'', rekli su iz Sindikata hrvatskih učitelja za DNEVNIK.hr. Iz Sindikata Preporod su rekli kako očekuju da bi rezultate mogli imati u četvrtak oko podneva.

Vezani članci Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs Sindikat učitelja ministru Fuchsu predložio moguća rješenja za 10 problema koji ih najviše muče: "Rekli ste da želite čuti mišljenje struke" Sanja Šprem, Branimir Mihalinec (Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL) Sindikalisti uputili otvoreno pismo premijeru: "Savjetnici vas nisu ispravno izvijestili o našim argumentima"

Sindikati kažu da ne žele izlaziti s privremenim rezultatima niti utjecati na ikoga u odluci. Zbog toga danas ni nisu htjeli davati nikakve izjave. Prema tome, kako sada stvari stoje, za očekivati je onda da ni u petak nema nastave, javila je reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica.

Prema zadnjoj ponudi Vlade prosvjetarima, koji su u štrajku gotovo mjesec dana, plaće bi rasle ukupno 10,4 posto. Ako učitelji pristanu na ovu Vladinu ponudu, od 1. prosinca plaća bi učiteljima i profesorima išla gore za 3 posto, kroz dodatak granskom kolektivnom ugovoru, a od 1. siječnja za još dva posto kroz kolektivni ugovor. Od 1. lipnja 2020. godine dobili bi još dva posto kroz Temeljni kolektivni ugovor i još 1 posto kroz granski kolektivni ugovor, a od 1. listopada plaće bi rasle za još 2 posto.

Premijer Andrej Plenković najavio je i "osigurač" od 1 posto s 1. prosincem 2020., ako ne bude donesena uredba o koeficijentu složenosti poslova.

Branimir Mihalinec u utorak je nakon osmosatnog sastanka da je Vlada ponudila svoje konačno rješenje. "S obzirom na to da to nije ono što smo mi tražili, ljudi moraju odlučiti hoće li prihvatiti ovu ponudu jer se radi o njihovim plaćama i njihovu statusu. Mi smo umjereno zadovoljni", rekao je nakon sastanka Mihalinec.

Sve poruke iz Vlade učitelji pomno prate. Kažu da ne mogu vjerovati da ih se ne želi čuti, da zaista nisu očekivali da će stvari otići ovako daleko. Odlučni su u tome da idu do kraja. Iduća će dva dana odrediti kako će se stvari odvijati.