Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U prigodi Dana ružičaste vrpce, akcije za prevenciju raka dojke, okupljeni ispred zagrebačkog HNK-a, koji su šetnjom prošli središtem grada, zatražili su donošenje nacionalnog programa za liječenje raka dojke što podrazumijeva liječenje oboljelih žena u specijaliziranim centrima s multidisciplinarnim pristupom prema kriterijima Europske unije.


Zagrebačku akciju podupiru i mnoge žene iz hrvatskog političkog i javnog života, a Dan ružičaste vrpce obilježava se u više od 30 hrvatskih gradova.

Deklaracija Europskog parlamenta iz ožujka 2010. obvezuje članice Europske unije da se centri osnuju do 2016., a svrha je smanjiti smrtnost oboljelih žena od raka dojke za 20 posto, istaknula je u ime organizatora predsjednica Udruge Europa Donna Hrvatska, Nada Kraljević.

Podsjetila je da se se Dan ružičaste vrpce obilježava dvanaestu godinu, tradicionalno svake prve subote u listopadu, mjesecu posvećenu borbi protiv raka dojke u cijelom svijetu, pa tako i u Hrvatskoj. Akcija je usmjerena na podizanje svijesti o toj bolesti koja poprima sve osobine epidemije u svijetu i u Hrvatskoj, upozorila je.

Stanje u Hrvatskoj ocijenila je katastrofalnim, no, podsjetila je da je u Hrvatskoj već ostvaren jedan dio strategije kroz program za rano otkrivanje raka dojke pokrenut 2006., kojim se na preglede pozivaju žene između 50-te i 69-te godine života, među kojima je rak dojke najučestaliji.

'Po tom programu smrtnost se treba smanjiti između 20 i 25 posto. Pozivamo sve žene koje dobijaju pozive da se odazovu pregledu, jer on znači život', naglasila je Kraljević. Upozorila je da nema lijeka za rak dojke, jedino je moguće bolest rano otkriti te ju pravovaljano i pravodobno liječiti.

Rekla je da je jedan cilj ostvaren, a sljedeći je donošenje Nacionalnog programa liječenja raka dojke za što očekuju potporu saborskih zastupnika. Dodala je da već imaju potporu predsjednika države Ive Josipovića, predsjednice vlade Jadranke Kosor i ministra zdravstva i socijalne skrbi Darka Milinovića te zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Skup su pozdravili predsjednik Hrvatske lige za borbu protiv raka Damir Eljuga koji je upozorio da je upravo rak dojke među najučestalijim takvim bolestima kod žena. Zamjenica zagrebačkog gradonačenika Jelena Pavičić Vukičević je navela da se u Hrvatskoj godišnje otkrije 2300 novih slučajeva te bolesti, a smrtnost je 900 žena godišnje. (Hina)
 

Vezani članci Slika nije dostupna "Bilo mi je najgore kad sam odlazila u bolnicu. Ja i suprug se nismo mogli pogledati u oči" Slika nije dostupna Ružičasta vrpca: Ultrazvuk koji spašava živote
Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju