Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zajednica udruga seljaka Slavonije i Baranje (ZUSSB) zatražila je danas da ovogodišnja cijena pšenice bude 1,20 kuna po kilogramu plus PDV.


Ta je cijena zajednički stav Zajednice, Hrvatskog saveza poljoprivrednih udruga, regionalne Hrvatske gospodarske komore i Zadružnog saveza Slavonije i Baranje, koji je postignut na sastanku predstavnika tih asocijacija održanom u Đakovu u petak, rekao je predsjednik ZUSSB-a Antun Laslo na konferenciji za novinare.

Vezani članci Slika nije dostupna Seljaci opet ne znaju otkupnu cijenu pšenice Slika nije dostupna Seljaci uznemireni: Kome će pripasti državna zemlja?

Uz cijenu od 1,20 kuna plus PDV, seljaci traže da troškove otkupa snosi otkupljivač, predani urod mora biti isplaćen najkasnije 30 dana od dana preuzimanja, poticaje treba isplatiti u punom iznosu od 2250 kuna po hektaru najkasnije do 30. kolovoza 2007. kako bi proizvođači uspjeli nabaviti mineralna gnojiva po izvansezonskim cijenama.

Laslo je rekao da će ti zahtjevi sutra biti upućeni ministru
poljoprivrede Petru Čobankoviću s kojim ove četiri asocijacije traže zajednički sastanak najkasnije do 9. lipnja. 

Dodao je kako proizvođači, zbog blage zime, ne očekuju veći prinos od četiri tone po hektaru.

Tajnik Zajednice Stanko Zdravčević upozorio je da će zbog blage zime pšenice biti manje ne samo u Hrvatskoj, nego i u čitavom okruženju. 

"Ponuda će biti mala, a potražnja velika", rekao je Zdravčević.