Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

SDP je ustvrdio da hrvatskom zdravstvu prijeti financijski slom jer vladajuća koalicija nema ideju kako riješiti probleme u zdravstvu, da ih prikriva i time vara građane, te da stoga postoji bojazan da će u 2008. pasti kvaliteta zdravstvene zaštite, što će ugroziti građane.


"Ova vladajuća koalicija nema viziju, strategiju ni ideju kako riješiti reformu zdravstva, a da ne narušava prava pacijenata. Restriktivan odnos prema zdravstvu apsolutno je podcjenjivanje zaposlenih u zdravstvu i pacijenata, a time se ugrožava budućnost hrvatskih građana i društva u cjelini", rekao je SDP-ov zastupnik Željko Jovanović na konferenciji za novinare u Saboru.

Vezani članci Gabrijela Žalac Provjerili smo gdje su i što rade ministri koji su zbog afera morali otići - neki griju nove fotelje, drugi pokrenuli vlastite biznise: "Kušajte pa procijenite" Provjereno: Problemi s uzdrmanim zdravstvenim sustavom - 3 Nove afere u već kaotičnom sustavu, živce gube i liječnici i pacijenti: "Čovjek se osjeća kao brodolomac na oceanu bez pojasa za spašavanje“

SDP-ovci su prozvali Vladu da je, unatoč sve većim problemima, smanjila proračunska izdvajanja za zdravstvo u ovoj godini, da i resorni ministar Darko Milinović, tek mjesec dana nakon donošenja proračuna, javno traži dvije milijarde kuna za stabilizaciju sustava, a zdravstvu, tvrde, treba barem šest milijardi da stane na noge.

"Nalazimo se pred financijskim slomom zdravstvenog sustava. Apsurdno je da ministar Milinović traži od Šukera dvije milijarde kuna za zdravstvo, a i sam kaže da nedostaje tri milijarde. To je poruka - dragi naši građani, sredstava za zdravstvo nema, a vi se snalazite kako znate i umijete", kazao je SDP-ovac Mirando Mrsić. 

Upozorio je da više od pola milijarde kuna duguju zdravstvene ustanove, da su rokovi plaćanja dugova u prosjeku veći od 360 dana, kod nekih bolnica i 720 dana, da HZZO dugove prema ljekarnama podmiruje tek nakon 240 dana, da su obveze bolnica veće od 5,5 milijardi kuna, da županijske bolnice nemaju sredstava ni za osnovnu djelatnost.

"Pitanje je samo kada će vjerovnici pokucati na vrata bolnica i staviti šapu na njihov žiro račun, a onda je i pitanje kako će se isplaćivati plaće zdravstvenim djelatnicima", rekao je Mrsić.

Upozorio je i na problem sve češćeg slanja pacijenata na specijalističke preglede, zbog čega su liste čekanja sve veće, u nekim je bolnicama nemoguće obaviti pretrage, a sve je veća i konfrontacija između liječnika i pacijenata.

Jovanović proziva Vladu da je svjesno išla na povećanje dugova bolnica, jer je to, uvjeren je, način kako prikriti dug zdravstva od tri milijarde kuna.

"To je prijevara ove koalicijske vlade koja u prvih sto dana vladavine neprestano vara građane. Bojimo se da će kvaliteta zdravstvene zaštite u ovoj godini pasti na razinu koja će dovesti do ugrožavanja svih u Hrvatskoj", rekao je Jovanović.