Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nedorečeni i kontroverzni'

NOVO PRIOPĆENJE - SDP odgovorio na prozivke iz HDZ-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Još jednom SDP se u priopćenju osvrnuo na trenutnu političku situaciju u zemlji.

SDP se i danas oglasio priopćenjem u kojem su se osvnuli na ponašanje HDZ-a i pregovore s Mostom. Prenosimo ga u cijelosti:

Pročitajte i ovo HDZ prozvao Peđu Grbina preko Facebooka Izbori su za tjedan dana HDZ prozvao Grbina: "Abdicirao je, a sada se hoće sučeljavati" Andrej Plenković dijeli se šakom i kapom Plenković komentirao veliko okupljanje ljevice, najavio i novi paket potpore umirovljenicima

'Nakon što smo jučer službeno potvrdili naše stavove i prihvatili preduvjete za buduću suradnju s MOST-om u formiranju saborske većine i nove hrvatske Vlade, naši politički oponenti iz HDZ-a, a koji su ujedno i potencijalni partneri u ovom procesu, izrazili su sumnju u otvorenost i iskrenost naših stavova. Brine ih i činjenica da smo korigirali neka naša ranija stajališta.

Upravo zato želimo podsjetiti da se Hrvatska trenutno nalazi u fazi pregovaračkog procesa oko konstituiranja Sabora i formiranja Vlade. Pregovarački proces podrazumijeva uvažavanje stajališta partnera u pregovorima. Podrazumijeva i jasna polazna stajališta koja su tijekom dijaloga, u svrhu iznalaženja najboljeg rješenja, podložna promjenama, što je prihvatljivo i razumljivo u svakom procesu pregovaranja. Prema tome, jasno je da smo se u ovoj fazi pregovora primakli ključnim stajalištima i preduvjetima MOST-a za uspješan nastavak pregovaračkog procesa.

Naša Koalicija pokazala je da može i zna preuzeti odgovornost i rizike te donositi važne i teške odluke. Dokazujemo to već posljednje četiri godine rada u Vladi i Saboru, tijekom kojih smo uveli reda u državi i izvukli Hrvatsku iz krize, o čemu govore svi relevantni podaci.

HDZ je pokazao da nije u stanju ni donijeti jasne odluke niti ih otvoreno i jasno komunicirati s potencijalnim partnerima i s javnošću.

Prvi primjer vidjeli smo kod zavlačenja MOST-a do zadnjeg trenutka kod pokušaja konstituiranja Sabora, da bi u konačnici na samoj sjednici HDZ odbio podržati gospodina Roberta Podolnjaka iz MOST-a za predsjednika Sabora, usprkos punoj potpori kandidatu od strane SDP-a i naše Koalicije.

Drugi primjer su nedorečeni i kontroverzni odgovori HDZ-a na preduvjete za suradnju s MOST-om. Naš stav je da HDZ i Domoljubna koalicija u svojim Zaključcima nisu ispunili uvjete definirane od strane MOST-a, odnosno da su implicitno odbili mogućnost tripartitne vlade s MOST-om i koalicijom Hrvatska raste. Nadalje, smatramo da nisu nedvosmisleno prihvatili prijedlog MOST-a o nestranačkom mandataru, već tek otvorili “mogućnost razgovora” o tome. Štoviše, čelnik HDZ-a gospodin Tomislav Karamarko u svojoj izjavi medijima nakon spomenute odluke MOST-a najprije je ostavio “mogućnost da i on bude mandatar”, a zatim nekoliko puta ponovio (zadnji put danas) raniju tezu da “Domoljubna koalicija ne može surađivati sa SDP-ovom koalicijom” što je u potpunoj suprotnosti sa svim do sada javno iznesenim uvjetima MOST-a.

Radi kolega iz MOST-a i ukupne hrvatske javnosti želimo istaknuti da smo na prvotnu odluku MOST-a da nastavi razgovore samo s Domoljubnom koalicijom reagirali upravo zbog naše ocjene da Domoljubna koalicija nije jasno i nedvosmisleno prihvatila preduvjete MOST-a.'
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene