Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Plan restrukturiranja stranke, priprema za lokalne izbore i povećanje iznosa stranačkih članarina teme su Glavnog odbora SDP-a koji se u subotu održao u stranačkom sjedištu u Zagrebu.


Predsjednik Glavnog odbora Erik Fabijanić naglasio je da je pitanje restrukturiranja, prije svega, u nadležnosti stranačkog Predsjedništva, a kad je riječ o povišenju članarina, rekao je da je to predviđeno izmjenama i dopunama odluke o članarinama.

Vezani članci Sabina Glasovac (SDP) SDP prihvatio nacrt suradnje s Možemo! u Zagrebu, Glasovac komentirala napise o Klisoviću na čelu Skupštine Doniranje krvi, ilustracija SDP uputio zahtjev da se gej muškarcima omogući darivanje krvi: ''Hrvatska diskriminira muškarce homoseksualne orijentacije''

Taj prijedlog je utvrdilo Predsjedništvo, a velika većina članova Predsjedništva su saborski zastupnici. Do povećanja dolazi i uslijed porezne reforme kojom je saborskim zastupnicima dosta dignuta plaća, pojasnio je.

Bernardićev motivacijski govor

Već u uvodnom govoru, predsjednik SDP-a Davor Bernardić pokušao je motivirati članove za predstojeće lokalne izbore koji se održavaju za nekoliko mjeseci. Na uvodnom govoru sjednice kazao je kako gradovi u kojima upravlja SDP imaju veću perspektivu razvoja. ''Pozivam vas da se okupimo zajedno, motiviramo sve koji žele dobro, da zajedno motiviramo ljude da izađu na lokalne izbore, pokažu da nam je Hrvatska važna i da moramo zaustaviti egzodus ljudi'', rekao je Bernardić.

Ispričao je kako u posljednjih mjesec dan obilazi Hrvatsku i susrećem se s brojnim ljudima. U jednom slavonskom selu upitao je jednu starica: kako je. A ona mu je odgovorila – ''Nikako. Ovdje već 25 godina vlada HDZ, mladi su otišli u Irsku, kako može biti?'', prepričao je Bernadrić riječi starice.

''Naša odgovornost je stvoriti uvjete da Hrvatska postane dobra za djecu'', ističe Bernardić. Podsjetio je da redorma obrazovanja mora ići dalje, ali i upozorio na sliku zemlje kakvu ne treba pružati mladima: ''Ako se skida izložba, a ne skida se ploča onda je to problem''.

Bauk: Na lokalnim izborima središnjica neće kadrovirati

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk naglasio je da će o kandidatima na lokalnim izborima odlučivati lokalne organizacije.

"Prije četiri godine središnjica se uplela u kadroviranje u Gradu Zagrebu i to nije ispalo najbolje. Smatram da smo na toj lekciji nešto naučili i da ne trebamo ponavljati pogreške", kazao je.

Saborski zastupnik i član Predsjedništva stranke Bojan Glavašević također je naglasio da će odluke o lokalnim izborima donositi lokalne organizacije, pa tako i u Gradu Zagrebu.

Na pitanje treba li SDP u Zagrebu podržati HNS-ovu kandidatkinju za zagrebačku gradonačelnicu Anku Mrak-Taritaš, Glavašević rekao je da je njegov stav i dalje isti i da će ga, bude li za to dobio priliku, rado argumentirati. Ranije je izjavio kako bi SDP, u jednoj od mogućih strategija, mogao podržati Anku Mrak Taritaš za zagrebačku gradonačelnicu, no i dodao da je to njegovo osobno stajalište. "Odluka, a onda i odgovornost za rezultate je na lokalnim organizacijama", istaknuo je.

O problemu rejtinga SDP-a ususret lokalnih izbora, Glavašević kaže da je to u ovome trenutku putokaz da SDP mora značajno više raditi da bi zadobio povjerenje građana kakvo je imao u ranijim razdobljima. Potreban je, kaže, kolektivan trud članica i članova, pogotovo onih viđenijih, kako bi se to i dogodilo.

Bauk je komentirao pad rejtinga stranke i zbog toga što su se na društvenim mrežama članovi stranke porječkali te cenzuru koju uvodi vodstvo stranke.

"Ima članova koji to (društvene mreže) koriste odgovorno, a ima i onih drugih koji si malo previše uzimaju za pravo komentirati druge članove i malo oštrije i uvredljivije govoriti i o njima i o politici stranke. Međutim, jedno je demokracija, krajnji oblik, a u drugom smislu bi bila cenzura. I treba naći nešto što je u sredini", kazao je Bauk.

Fabijanić je rekao da je Glavni odbor donio zaključke po pitanju društvenih mreža.

"To nije apsolutno pitanje cenzure, nego pitanje pravila komuniciranja", rekao je te dodao da je etički kodeks važan za sve javne komunikacije pa i društvene mreže. "Ako smo političari, i ako smo odgovorni, onda mi svoje izjave moramo davati imenom i prezimenom", istaknuo je.

"Sloboda izražavanja i govora jedna od stvari po kojima je SDP uvijek bio poznat i što je uvijek bilo pozitivno obilježje SDP koje ga je razlikovalo od drugih stranaka", rekao je Glavašević.

Glavašević: Nema puča u SDP-u

Glavašević je također rekao da u SDP-u, koliko je njemu poznato, frakcije ne postoje, ali da ne isključuje da možda nije dovoljno informiran o takvim stvarima. "Ja sam član Predsjedništva stranke, također sam saborski zastupnik. Do mene u tim okvirima nisu došle takve informacije", rekao je.

Rekao je da je riječ "puč" upotrijebljena bombastično u nekim medijskim napisima, ali da puča u SDP-u nema. "Bilo što što se može dogoditi u SDP-u, može se dogoditi isključivo u okviru Statuta stranke, a puč bi podrazumijevao neke aktivnosti koje nisu predviđene Statutom. Mislim da se u SDP-u ne događa ništa ovoliko dramatično koliko se može činiti. Mislim da je period prilagodbe i na novo vodstvo, nova dinamika između članova i organa normalna, to prolaze sve stranke kada se događaju promjene. Tako da, evo, SDP treba vremena i ja vjerujem da će se trasirati u smjeru u kojem želi ići", istaknuo je Glavašević.

Bauk je izrazio zadovoljstvo što je Glavni odbor jednoglasno prihvatio izvješće o radu Kluba zastupnika za 2016. te dodao da je predložena bolja komunikaciju Kluba zastupnika i samih zastupnika s organizacijama na terenu.

Nije htio komentirati saborski status bivšeg predsjednika SDP-a Zorana Milanovića. "Nemam ništa dodati onome što je sadašnji predsjednik stranke objavio u medijima o njihovom razgovoru", rekao je Bauk te dodao kako misli da će se u okviru toga tako i dogoditi.

Članarina od 3.000 kuna

Kako neslužbeno doznajemo, SDP je odredio članarine sukladno mjesečnim primanjima, pa će tako, ukoliko pravilo usvoje stranačka tijela, najmanje plaćati članovi koji primaju minimalnu plaću i ispodprosječne mirovine – jednu kunu mjesečno. Najviše će plaćati članovi odnosno članice koji iz mandata SDP-a ostvaruju mjesečni prihod veći od 20.000 kuna. Za njih je mjesečna članarina 3.000 kuna.

Arsen Bauk upitan o članarini koju bi on trebao plaćati rekao je da spada u razred mjesečne članarine od 1.500 kuna.

Što se tiče nadolazećih izbora, Bauk je kazao da je prije četiri godine središnjica stranke napravila grešku kada se uplela u kadroviranje u Zagrebu te da se nada da su na toj pogrešci nešto naučili.

Račanovo pismo kao etički kodeks

Kometirao je i korištenje društvenih mreža kao sredstva koji može spustiti i podignuti rejting političkoj stranci kazavši kako, ukoliko se društvene mreže koriste odgovorno one mogu koristiti rastu rejtinga stranke, ali da ima i onih koji ih ih koriste na način da oštrije i uvredljivije govore o kolegama u stranci.

Erik Fabijanić, predsjednik Glavnog odbora SDP-a rekao je kako bi vodič za komunikaciju, kao i svojevrsni etički kodeks stranke moglo poslužiti i pismo pokojnog predsjendika SDP-a Ivice Račana. (I.D./B.V./Hina)