Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pozvali na izglađivanje nesuglasica

Ministarstvo znanosti i obrazovanja oglasilo se o izložbi ''Anne Frank - povijest za sadašnjost''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo znanosti i obrazovanja iskazalo je žaljenje zbog povlačenja izložbe ''Anne Frank - povijest za sadašnjost'' u Tehničkoj školi Šibenik.

U priopćenju koje su objavili na svojim stranicama Ministarstvo znanosti i obrazovanja, izrazilo je žaljenje zbog povlačenja izložbe o holokaustu u Tehničkoj školi Šibenik te pozvalo ravnatelja škole i predstavnike udruge HERMES da međusobno izglade nesuglasice i prijepore.

Pročitajte i ovo Smotra Boškarina, ilustracija - 1 Dugogodišnja tradicija Smotra boškarina u Kanfanaru: " To je simbol Istre, nekada je bio jedino prijevozno sredstvo i zamjenjivao je traktor" Izložba Prijavljeno policiji Nezapamćena krađa u Hrvatskoj, preko noći nestala cijela izložba: "Na plakatima nije bilo ničega prostačkoga"

U međuvremenu, u petak u šibenskom Muzeju pobjede i oslobađanja Dalmacije izloženo je šest panela s izložbe 'Anna Frank – povijest za sadašnjost', koji su bili sporni ravnatelju šibenske Tehničke škole Josipu Belamariću pa je izložba nakon jednog dana u toj školi povučena.

Priopćenje koje je Ministarstvo objavilo 26. siječnja, dakle prije nego su paneli izloženi u Muzeju, prenosimo u cijelosti.

''Izložba 'Anne Frank - povijest za sadašnjost' međunarodna je putujuća izložba o Anni Frank, židovskoj djevojčici i njezinoj obitelji prije i tijekom Drugoga svjetskog rata. Uz navedeno, izložba se sastoji i od lokalnih panela koji posjetitelje informiraju o povijesnim događajima, dječjim žrtvama rata te kršenju ljudskih prava u različitim zemljama. Osim u Hrvatskoj, ova izložba bila je postavljena u 40 zemalja diljem svijeta. Organizator je izložbe u Hrvatskoj udruga Hrvatske edukacijske i razvojne mreže za evoluciju (HERMES) u suradnji s Kućom Anne Frank (Amsterdam, Nizozemska).

U Tehničkoj školi Šibenik izložba je otvorena 17. siječnja 2017. Međutim, istoga je dana povučena. Kako bi o razlozima povlačenja utvrdilo sve relevantne činjenice, Ministarstvo znanosti i obrazovanja zatražilo je očitovanje od ravnatelja Tehničke škole Šibenik, kao i od udruge HERMES. Ravnatelj škole gospodin Josip Belamarić i koordinator izložbe „Anne Frank - povijest za sadašnjost” gospodin Tvrtko Pater u svojim su očitovanjima iznijeli činjenice i okolnosti vezane uz taj događaj.

Po svemu sudeći prijepor je nastao zbog manjkave komunikacije temeljene na pretpostavkama i nepotpunim informacijama. Ministarstvo stoga iskazuje žaljenje zbog povlačenja izložbe i nepotpuno sagledanih posljedica koje je ta nepromišljena odluka prouzročila u hrvatskoj javnosti, pa i šire. Činjenica da je od 2013. do danas izložba 'Anne Frank - povijest za sadašnjost' u Hrvatskoj uspješno prikazana 23 puta i da ju je vidjelo 40.000 posjetitelja, pokazatelj je da je Hrvatska senzibilizirana za žrtve holokausta i da je taj događaj duboko urezan u njezino pamćenje jer je i sama u svojoj nedavnoj prošlosti na putu k samostalnosti i međunarodnom priznanju iskusila neopisivu patnju i podnijela neizrecivu žrtvu.

Ministarstvo stoga poziva ravnatelja škole i predstavnike udruge HERMES da međusobno izglade nesuglasice i prijepore te u Tehničkoj školi Šibenik u što skorije vrijeme, kao što su prethodno dogovorili, ponovno upriliče izložbu 'Anne Frank - povijest za sadašnjost'. U tom slučaju nužno je u međusobnoj komunikaciji temeljitije se upoznati s ciljevima i ključnim porukama izložbe.

U svezi s njegovanjem kulture sjećanja, Ministarstvo podsjeća na Rezoluciju Europskog parlamenta od 2. travnja 2009. o europskoj savjesti i totalitarizmu kojoj je cilj prevladavanje naslijeđa totalitarizama. Rezolucija jasno ukazuje na to kako užareno pamćenje i nesporazumi povijesti mogu biti 'gorivo isključive politike'.

Ujedno, Ministarstvo poziva sve odgojno-obrazovne ustanove i djelatnike, ali i cjelokupnu hrvatsku javnost, da se u duhu pomirenja, u ovakvim i sličnim situacijama, oslobodi ideoloških prijepora. Valja usmjeriti svoj pogled prema univerzalnim i trajnim vrijednostima koje poučava prerana smrt kako Anne Frank tako i tolikih drugih nevinih žrtava tijekom triju totalitarizama. Europa je iskusila kako na tim vrijednostima graditi bolji i pravedniji svijet'', stoji u priopćenju objavljenom na web stranici Ministarstva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene