Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastanak Plenković-Grindeanu

Hrvatska i Rumunjska žele produbiti suradnju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska i Rumunjska, kao dvije bliske zemlje, žele produbiti suradnju na svim područjima, posebice gospodarskom, i intenzivirati suradnju u okviru Europske unije, izjavili su u ponedjeljak u Zagrebu premijeri dviju zemalja.

"Hrvatska i Rumunjska imaju 25 godina diplomatskih odnosa. Riječ je o nama bliskoj zemlji, zemlji s kojom nas veže puno zajedničkih poveznica i političkih i gospodarskih i kulturnih", izjavio je premijer Andrej Plenković nakon sastanka s rumunjskim kolegom koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj.

"Složili smo se oko obostrane želje za učvršćenjem, raznovrsnošću i produbljenjem suradnje kako na bilateralnom planu tako i kao partneri u okviru EU-a i NATO-a", rekao je novinarima predsjednik rumunjske vlade Sorin Grindeanu.

Dvojica premijera izrazila su zadovoljstvo zbog činjenice da se unapređuje gospodarska razmjena čemu će svakako pridonijeti i danas potpisan sporazum u Banskim dvorima: Memorandum o razumijevanju između Hrvatske gospodarske komore i Trgovinske i industrijske komore Rumunjske. Taj će sporazum, rekao je hrvatski premijer, omogućiti pripremu zajedničkog gospodarskog foruma u Bukureštu najesen ove godine.

Grindeanu je kazao da će forum biti održan u okviru posjeta hrvatske predsjednice Rumunjskoj i izrazio je nadu da će on dodatno potaknuti gospodarsku razmjenu.

Prošle je godine trgovinska razmjena između dviju zemalja iznosila 270 milijuna eura, ali je činjenica da postoji veliki potencijal za njezin daljnji rast, dodao je.

Lani 100.000 rumunjskih turista u Hrvatskoj

Plenković je izrazio zadovoljstvo zbog toga što je u 2016. u Hrvatskoj boravilo gotovo 100.000 rumunjskih turista. Premijeri su također pozdravili činjenicu da je Croatia Airlines uspostavila tjedne letove između Zagreba i Bukurešta te da rumunjski nacionalni zračni prijevoznik Tarom ima svoje letove između Splita i Bukurešta.

"Na taj način omogućujemo bržu i bolju povezanost naše dvije zemlje", rekao je Plenković.

U nazočnosti dvojice premijera također je potpisan i Ugovor o uzajamnoj zaštiti klasificiranih podataka između dviju vlada.

"Potpisivanjem ovih dokumenata pokazujemo namjeru dviju zemlja da intenziviramo naše bilateralne odnose", istaknuo je Grindeanu.

Premijeri su razgovarali i o suradnji u okviru strategije EU-a za Dunavsku regiju.

"I Rumunjska i Hrvatska kao ključne podunavske zemlje imaju značajan interes da unaprijede suradnju u Podunavlju na način da koriste sredstva za regionalni razvoj i kohezijsku politiku EU-a, razvijaju i pitanja koja se tiču bolje prometne povezanosti, osobito riječne plovidbe i naravno sva pitanja koja su vezana za zaštitu okoliša i turizam", rekao je Plenković.

U tom kontekstu je spomenuo da je prošlog tjedna hrvatski veleposlanik u Budimpešti Gordan Grlić Radman postao i predsjednik Dunavske komisije. "Na taj način Hrvatska šalje još jedna signal koliko je važna suradnja sa zemljama Podunavlja".

Dodao je da je dunavska suradnja osobito važna za dvije podunavske županije: Osječko-Baranjsku i Vukovarsko-Srijemsku, grad Vukovar kao i hrvatsku glavnu luku na Dunavu. "Drago mi je da već postoji sporazum između Vukovara i Constanze kako bi konkretizirali tu suradnju", rekao je Plenković.

Tema razgovara bile su i manjine. Plenković je rekao kako mu je drago da je rumunjski premijer rođen u Karašu gdje živi hrvatska manjina. "Očekujemo da se njegovanje i kultiviranje hrvatskog identiteta naše manjine vidi u mogućnostima obrazovanja, osobito visokog obrazovanja na Sveučilištu u Temišvaru", kazao je on. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene