Banke i Agrokor dogovorili su ključne elemente tzv. standstill aranžmana koji bi trebao biti potpisan tijekom dana. Ključno je da Agrokor dobiva glavnog direktora za restrukturiranje i neovisne stručnjake.


Financijski vjerovnici Agrokora - Erste banka, Privredna banka, Raiffeisenbank Austria, Sberbank, VTB banka AG i Zagrebačka banka izvijestili su kako su s predstavnicima Agrokora "u principu usuglasili ključne elemente tzv. standstill ugovora koji bi trebao biti potpisan danas".

Vezani članci Ivica Todorić Todorić za Dnevnik Nove TV o povlačenju optužnice za Agrokor: "Trebao bih likovati, ali mogu samo biti žalostan" Ivica Todorić Todorić se oglasio nakon povlačenja optužnice za aferu Agrokor: "Plenkoviću, neće ti proći, opljačkali ste milijarde, ali sada je došao kraj"

Standstill bi trebao olakšati poslovanje Agrokora i likvidnost, a glavno je da će u uprava Agrokora dobiti glavnog direktora koji će voditi restrukturiranje kompanije te neovisne stručnjake. Prema ranijim najava, Ivica Todorić i sadašnji članovi uprave trebali bi odstupiti.

"Cilj ugovora je olakšati napore kompanije da stabilizira poslovanje te osigura podmirenje dospjelih obveza prema dobavljačima u idućem razdoblju.

Standstill bi trebao olakšati napore kompanije u rješavanju pitanja likvidnosti, osiguranja kontinuiteta poslovanja, zaštite vrijednosti koncerna, kao i predstaviti osnovu za održivo restrukturiranje koncerna.

Nužnost za uspješnu stabilizaciju je koordinacija svih ključnih sudionika kako bi zajedno poduprli dugoročan i održiv poslovni model.

Shodno tome, usuglašeno je s kompanijom da će upravljački tim kompanije biti osnažen. Kao prvi korak, osnažit će se uvođenjem funkcije Glavnog direktora za restrukturiranje (“Chief Restructuring Officer”) kao ključne osobe za provedbu programa stabilizacije.

Nadalje, tijekom procesa restrukturiranja, funkcije top menadžmenta bit će popunjene neovisnim stručnjacima kako bi se vodio transparentan i održiv proces restrukturiranja", priopćeno je u ime koordinacijskog odbora financijskih vjerovnika.

Sastanak banaka i dobavljača

Banke su se danas sastale s velikim dobavljačima Agrokora kako bi ih izvijestile oko dogovora s koncernom Ivice Todorića. Dobavljače naravno zanima kada će dobiti svoj novac.

Podsjetimo, potraživanja Agrokorovih dobavljača iznose 16 milijardi kuna, a jedan od njih, Orbico grupa Branka Roglića, u četvrtak je aktivirala zadužnicu.

No, Roglićev primjer slijedili su i ostali pa su danas zbog prisilne naplate potraživanja blokirani računi brojih kompanija iz koncerna: Leda, Jamnice, Tiska, PIK Vrbovca, Belja...

Zoran Stanković iz Atlantic Grupe došao je u zgradu Erste banke i kazao je za N1 televiziju da se "veseli sastanku, jer će napokon nešto saznati".

"Ništa drugo ne znamo, osim onoga što čujemo u medijima", kazao je. "Mi vjerujemo da je situacija još uvijek pod kontrolom", izjavio je Stanković.

"Lijep je dan, možda i vijesti budu lijepe", kazala je Marica Vidaković iz Kraša dok je uzlazila u zgradu.

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju