Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velike ambicije

Kako se odvija ''najteži intervju za posao na svijetu'' i tko u njemu može ''povući ručnu kočnicu''?

Kako se odvija najteži intervju za posao na svijetu i tko u njemu može povući ručnu kočnicu? (Foto: Getty Images)
Kako se odvija najteži intervju za posao na svijetu i tko u njemu može povući ručnu kočnicu? (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images
U Bruxellesu počinju saslušanja kandidata za povjerenike Europske komisije koja će trajati do 8. listopada.

Predloženi povjerenici odgovaraju na pitanja zastupnika u Europskom parlamentu, a glasanje o novoj Komisiji u cjelini očekuje se na plenarnoj sjednici u Strasbourgu 23. listopada.

Zašto su saslušanja važna i prema kojim se pravilima odvijaju, pojašnjava voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Zagrebu, Violeta Simeonova Staničić.

"Cilj saslušanja je osigurati da dužnost povjerenika Komisije preuzmu kandidati koji mogu dokazati spremnost za tako odgovornu funkciju i zato se često ti postupci nazivaju jednim od najtežih intervjua za posao na svijetu. Europarlamentaci kroz ispitivanja kandidata zapravo djeluju kao 'produžena ruka' građana jer su upravo za to na izborima i dobili mandat. Podsjećam da su svibanjski izbori za Europski parlament bili prvi na kojima je nakon 20 godina zabilježen rast izlaznosti, a Hrvatska je bila među 12 članica koje su imale najveći porast odaziva birača. Prema sveobuhvatnom postizbornom istraživanju koje je rađeno za Europski parlament, veća izlaznost na razini EU-a je velikim djelom rezultat mobilizacije mladih birača, a veseli nas i jako velika potpora građana Uniji, budući da je više od dvije trećine ispitanika reklo kako je njihova zemlja ostvarila korist od EU članstva. Sve to dodatno jača legitimnost Europskog parlamenta i daje motiv zastupnicima za održavanje kvalitetnih saslušanja i propitivanje rada nove Europske komisije", rekla je Simeonova Staničić.

Pročitajte i ovo Europska komisija (Foto: Dnevnik.hr) Šuica na rasporedu u četvrtak Počinju saslušanja kandidata za nove povjerenike Europske komisije: Dvoje kandidata već dobilo crveno svjetlo

Kako bi uopće došlo do saslušanja pojedinig kandidata, potrebno je proći kroz neke procedure.

''Preduvjet za održavanje saslušanja je odobrenje Odbora za pravna pitanja koji - nakon proučavanja financijskih izjava kandidata - mora potvrditi da nema sumnji u sukob interesa. U slučaju dvoje kandidata, mađarskog Laszla Trocsanyija i rumunjske Rovane Plumb, Odbor je - da se slikovito izrazim - povukao ručnu kočnicu pa je njihovo imenovanje pod suspenzijom i trenutačno ne mogu pristupiti saslušanjima. Ovo je za sve nas nova situacija jer u ranijim sazivima Odbor za pravna pitanja nije imao ovlasti blokirati pristup kandidata saslušanjima. Odbor se ponovno sastaje u ponedjeljak u 10.30 sati. Inače, prije usmenih saslušanja, kandidati za povjerenike predali su i svoje odgovore na pismena pitanja kojima se općenito ocjenjuje njihova sposobnost za obnašanje odgovorne funkcije, predanost europskim ciljevima, nepristranost, te spremnost za upravljanje resorom i za suradnju s Parlamentom. Na osnovu dobivenih odgovora, zastupnici se bolje mogu pripremiti za usmeno ispitivanje kandidata", kaže voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Zagrebu.

Pročitajte i ovo Palac gore za Šuicu (Foto: Dnevnik.hr) šuici demografija i demokracija Neobično kadroviranje u Europskoj komisiji: Posrnula Italija dobila gospodarstvo, proširenje Mađarska...

Ostala 24 kandidata dobila su zeleno svjetlo za saslušanja, a Simeoova Staničić  objašnjava prema kakvim se pravilima taj postupak odvija:

"Maraton saslušanja otvara kandidat za potpredsjednika Komisije Maroš Šefčovič zato što je upravo on zadužen i za odnose s Europskim parlamentom, odnosno za interinstitucionalnu suradnju. Posljednji je na rasporedu kandidat za izvršnog potpredsjednika Frans Timmermans, u utorak 8. listopada, a kandidatkinja za potpredsjednicu Komisije iz Hrvatske, Dubravka Šuica, bit će saslušana 3. listopada od 18.30 sati. Inače saslušanja se odvijaju pred resornim odborima i traju tri sata. Na početku kandidati imaju priliku za kratko izlaganja (do 15 minuta), a nakon toga slijede zastupnička pitanja, njih najviše 25. Za gospođu Šuicu, zbog resora demokracije i demografije, nadležni je Odbor za ustavna pitanja, a pridruženi Odbor za zapošljavanje i socijalu. Važno je napomenuti da se od kandidata, uz znanje o resoru, očekuje i demonstracija komunikacijskih vještina pa se stoga budući povjerenici trude pokazati kako suvereno vladaju barem jednim radnim jezikom EU-a. Odmah nakon saslušanja, iza zatvorenih vrata sastaju se predsjednici odbora i koordinatori klubova zastupnika u tim odborima kako bi sastavili pismo o ocjeni. Za odobrenje kandidata, potrebna je dvotrećinska većina koordinatora. Ako te većine nema, mogu se tražiti dodatna pojašnjenja od kandidata, ili nastavak saslušanja. Ako ni tada nema dogovora, onda se ide na glasanje u odborima, prema načelu obične većine danih glasova. Ukratko, saslušanja su doista zahtjevna, nikako ih ne treba shvatiti olako jer zaista nisu formalnost. Sjetite se samo slučajeva odbijanja kandidatura Rocca Buttiglionea iz Italije, Rumiane Jeleve iz Bugarske, Alenke Bratušek iz Slovenije."

Pročitajte i ovo Dubravka Šuica (Foto: Dnevnik.hr) u europskoj komisiji Dubravka Šuica o imenovanju: "Imam nešto znanja i iskustva u tom području"

Na izbore smo izašli u svibnju, a nova Komisija mandat preuzima krajem godine. "Izabrana predsjednica Komisije, gospođa Ursula von der Leyen bit će pozvana da predstavi cijeli kolegij kandidata za povjerenike i njihove programe na sjednici Parlamenta u Strasborugu 23. listopada. Nakon rasprave, zastupnici se većinom glasova izjašnjavaju daju li ili ne suglasnost novoj Komisiji. Time će biti otvoren put za početak rada novog kolegija od 1. studenog."

Saslušanja možete pratiti uživo na internetskim stranicama Europskog parlamenta.

Podsjećamo da će saslušanje hrvatske kandidatkinje za povjerenicu, Dubravke Šuice biti u četvrtak 3. listopada u večernjim satima.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene