U Europskom parlamentu ovog tjedna počinju saslušanja kandidata za nove povjerenike Europske komisije, o čemu će uvelike ovisiti hoće li kolegij povjerenika biti formiran prije isteka mandata sadašnjoj ekipi.

Galerija


Saslušanja su predviđena od ponedjeljka 30. rujna do utorka, 8. listopada. Prvi na redu u ponedjeljak popodne jest Slovak Maroš Šefčovič, koji je nominiran za potpredsjednika za međuinstitucionalne odnose.

Saslušanje Dubravke Šuice, hrvatske kandidaktinje za potpredsjednicu Europske komisije (EK) za demokraciju i demografiju, predviđeno je za četvrtak navečer, 3. listopada.

Dvoje kandidata dobilo je crveno svjetlo i prije nego što je i započeo postupak saslušanja. Odbor za pravna pitanja Europskog parlamenta suspendirao je postupak za Rumunjku Rovanu Plumb i Mađara Laszla Trocsanyia jer im je utvrđen sukob interesa i oni ne mogu pristupiti saslušanju ako se to pitanje ne riješi. Riječ je o presedanu jer se nikad do sada nije dogodilo da već u toj fazi kandidati za povjerenike naiđu na prepreke.

Odbor može suspendirati kandidate

Svi predloženi povjerenici moraju ispuniti deklaracije u kojima moraju navesti sve dužnosti koje su obavljali u posljednjih 10 godina, financijske interese koji bi mogli upozoravati na sukob interesa te članstvo u tijelima koja mogu utjecati na obavljanje dužnosti povjerenika.

To nije imovinska kartica i ne postoji obveza prijavljivanja sve imovine koju kandidat ima. No dužan je, primjerice, prijaviti dionice koje eventualno ima u nekoj tvrtki, a čije bi poslovanje možda moglo imati veze s Europskom komisijom, poput dodjele državnih potpora i slično. Odbor za pravna pitanja ima ovlasti suspendirati saslušanja predloženih povjerenika ako postoji sumnja u sukob interesa.

Saslušat će i hrvatsku kandidatkinju

U ovom trenutku nije jasno što će se dalje događati u vezi s tom suspenzijom. Predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli rekao je da će tražiti objašnjenja od Odbora za pravna pitanja.

Prema parlamentarnoj proceduri, Odbor za pravna pitanja može predložiti kandidatima o kojima je riječ da se odreknu svojih financijskih interesa zbog kojih je ustanovljen sukob interesa, zatražiti promjenu resora koji im je dodijeljen ili ih proglasiti "neprikladnim" za povjerenika.

Odbor za pravna pitanja sastat će se u ponedjeljak, a nakon toga bi moglo biti jasnije što će se dalje događati.
Ovisno o resoru, kandidati će biti saslušani pred više odbora ili poput povjerenika za proširenje samo pred jednim, Odborom za vanjsku politiku.

Dubravku Šuicu saslušat će članovi odbora za ustavna pitanja, s tim da će im se pridružiti članovi Odbora za rad i socijalna pitanja. Inače, prema rasporedu saslušanje Trocsanyija predviđeno je za utorak, 1. listopada, a Plumb dan kasnije, u srijedu.

  Dubravka Šuica (Foto: Dnevnik.hr) Dubravka Šuica o imenovanju: "Imam nešto znanja i iskustva u tom području"

Kao dio postupka saslušanja svi kandidati dobili su upitnik na koji su u pisanom obliku već odgovorili i ti su odgovori objavljeni.

Svako saslušanje traje tri sata. Kandidat za povjernika na početku ima 15 minuta za uvodno obraćanje. Zatim slijede pitanja članova parlamentarnih odbora. Postavljanje pitanja može trajati minutu, a za odgovor su predviđene tri minute. Moguća su i dodatna pitanja.

Nakon saslušanja sastaju se koordinatori zastupničkih klubova koji iza zatovorenih vrata glasaju o kandidatu. Za zeleno svjetlo potrebna je dvotrećinska većina koordinatora. Ako nema dvotrećinske većine, moguća su dodatna pitanja u pisanom obliku, novo saslušanje ili prepuštanje nadležnom odboru da glasa. U tom slučaju potrebna je obična većina članova odbora.

  Šuica i von der Leyen (Foto: Dnevnik.hr) Dubravka Šuica imenovana potpredsjednicom Europske komisije za demografiju i demokraciju

Konferencija predsjednika parlamentarnih odbora 15. listopada ocijenit će ishode svih saslušanja i dostaviti svoje zaključke Konferenciji predsjednika Europskog parlamenta, koju čine predsjednik EP-a i šefovi zastupničkih klubova.

Ona donosi konačne procjene i odlučuje koji su kandidati zadovoljili, za koje traže novo saslušanje, a za koje nove alternativne kandidate. To bi se trebalo dogoditi 17. listopada na Konferenciji predsjednika EP-a.

Miroslav Škoro (Foto: Ivica Galovic/PIXSELL) Škoro pozvao Šuicu da objavi imovinsku karticu: "Želim vjerovati da je te milijune eura zaradila poštenim radom"

Bude li potreba za dodatnim saslušanjem ili saslušanjem alternativnih kandidata, to će se organizirati 14. i 15. listopada. Glasanje o cijeloj Europskoj komisiji predviđeno je 23. listopada na plenarnoj sjednici u Strasbourgu i ako sve prođe u redu, nova komisija preuzima dužnost 1. studenoga. U suprotnom, sadašnja komisija nastavlja raditi dok se ne dovrši proces izbora nove.

EP na plenarnoj sjednici može odbaciti cijelu komisiju, ali ne može pojedine kandidate za povjerenike. Ako na saslušanju netko od kandidata ne zadovolji zastupnike, novoizabrana predsjednica može tražiti zamjenskog kandidata ili pak riskirati i ići na plenarno glasanje s mogućnošću da padne cijela ekipa. (Hina)