Dubravka Šuica u Bruxellesu se već priprema za svoju novu dužnost - potpredsjednice Europske komisije zadužene za demokraciju i demografiju.

Galerija


Neki od novih resora u Europskoj komisiji zvuče neobično, pa ćemo tako imati potpredsjednika za "zaštitu europskog načina života", potpredsjednicu za "vrijednosti i transparentnost", a bit će tu i potpredsjednik za "međuinstitucijske odnose i predviđanja".

Vezani članci Kako se odvija najteži intervju za posao na svijetu i tko u njemu može povući ručnu kočnicu? (Foto: Getty Images) Kako se odvija ''najteži intervju za posao na svijetu'' i tko u njemu može ''povući ručnu kočnicu''? Europska komisija (Foto: Dnevnik.hr) Počinju saslušanja kandidata za nove povjerenike Europske komisije: Dvoje kandidata već dobilo crveno svjetlo

Zanimljivo je i da je za povjerenika za resor susjedstvo i proširenje odabran Mađar, čija je zemlja na granice prema svojim susjedima postavila ogradu protiv migranata.

Portfelj gospodarstva dopao je Italiju, koja je već u recesiji i godinama ima velikih problema upravo sa svojim gospodarstvom.

Naša Dubravka Šuica, čuli smo, vodit će resor demografije, a nije novost da Hrvatska ima velike demografske probleme, odnosno gubi svoje stanovništvo, kao i mnoge druge zemlje članice Europske unije.

Von der Leyen: Ona zna kako zajednice funkcioniraju

"Želimo što je moguće više približiti Europu, europske vrijednosti našim građanima i želimo da oni kažu što misle. Naglasak mog rada će biti na srednjoj i istočnoj Europi, ja se nadam da ću u tome pomoći, a da će i Hrvatska sigurno nešto od tog rada profitirati", rekla je Dubravka Šuica koja je predložena za potpredsjednicu Europske komisije.

Šuica će kao potpredsjednica Komisije moći koordinirati sve resore i povjerenike. Njezina ju je nova šefica nahvalila dok je otkrivala popis svojih budućih suradnika.

"Postavila sam Dubravku Šuicu kao potpredsjednicu za demokraciju i demografiju. Ona zna kako gradići, gradovi, regije i zajednice funkcioniraju. Bila je gradonačelnica Dubrovnika i članica nacionalnog i Europskog parlamenta. Dolazi iz naše najmlađe zemlje članice, Hrvatske", kazala je Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije.

Iz Hrvatske stižu čestitke Šuici.

"Strateško priznanje snazi Hrvatske kao najmlađe članice koja je dobila jedno od mjesta potpredsjednika Europske komisije. Vrlo je važno da hrvatska javnost, hrvatski građani razumiju težinu Republike Hrvatske nakon samo šest godina i nekoliko mjeseci članstva u Europskoj uniji", rekao je premijer Andrej Plenković.

Predsjednica je na Twitteru poručila da je veseli kako hrvatska predstavnica, a samim time i Hrvatska na temama demografije i demokracije ostaje vidljiva na europskoj sceni.

Uskoro slijede saslušanja svih kandidata pred odborima Europskog parlamenta, a nakon toga suglasnost trebaju dati i zastupnici. Sve završava kada novu Europsku komisiju službeno imenuje Europsko vijeće, a Šuica i ostali na dužnost stupaju 1. studenoga.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr