Milan Bandić uspio je u naumu da iz proračuna grada Zagreba dijeli pomoć za majke odgajateljice, plaća premije dopunskog zdravstvenog osiguranja umirovljenicima, besplatne udžbenike učenicima romske nacionalnosti u osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj, kao i učenicima osnovnih škola u Petrinji.


Oni koji između ostalog i nadziru financiranje kampanje, DIP, peru ruke. Pitali smo ih upravo to, ali kažu, citiram: da se te aktivnosti odnose na Gradsku skupštinu i gradonačelnika, a njih DIP nije ovlašten nadzirati.

Vezani članci Tomislav Tomašević - 4 Tomašević izabran za gradonačelnika Zagreba: Pogledajte rezultat u odnosu na zlatno doba Milana Bandića Bandićev grob - 3 Bandić je pokopan mimo propisa? "To grobno mjesto nije postojalo do 1. ožujka, pokojnik je ponižen, a Mirogoj devastiran"

GONG, koji je inače vrlo žustak i žestok kada je u pitanju financiranje kampanje, i zagovaranje transparentnosti, no za ovu temu danas nisu imali vremena.

Kritike je Milan Bandić pokupio i od svoje donedavne zamjenice Sandre Švaljek, koja je gostovala u Dnevniku Nove TV.

Je li gradonačelnik ovo smio napraviti?

Ovo je u svakom slučaju jedan predizborni politički manevar. Je li smio ili ne to je zapravo pitanje i njegove moralne odluke, da tako kažem. No u svakom slučaju on je u neku ruku i zloupotrijebio Gradsku skupštinu da osigura sebi politički opstanak.

Što ćete vi poduzeti?

Učinio je nešto što je politički i moralno upitno. Učinila sam ono što sam mogla kao zastupnica u Gradskoj skupštini, dakle nisam glasovala za te odluke, što doduše i nije bilo baš jednostavno, budući da se radilo o odlukama koje idu u prilog određenim ranjivim skupinama stanovnika, za koje smatram da im grad u svakom slučaju treba pomoći na ovaj ili onaj način. međutim, to uvijek treba činiti imajući na umu da je javni novac naš novac, novac građana i da s njim treba postupati maksimalno racionalno.

To je pitanje u nekakvoj 'sivoj zoni'. Što se zapravo može napraviti?

Rekla bih da ove mjere neće imati neko duže trajanje i bojim se da će biti povučene jednom kad izbori prođu ili u 2017. godini, što će doista biti šok za one ljude kojima su ove mjere bile i namijenjene.

Zašto mislite da su zastupnici koji su izašli iz skupštine prešutno dali potporu gradonačelniku?

Oni koji su napustili Gradsku skupštinu, dakle zastupnici SDP-a i HNS-a, na taj način su zapravo pokazali svoje neslaganje s tom odlukom, no svjesno ili nesvjesno, olakšali su da odluke prođu u Gradskoj skupštini, jer su smanjili potreban broj ruku da prođu.