Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski premijer Ivo Sanader doputovao je u ponedjeljak prijepodne u Bratislavu, u jednodnevni službeni posjet Slovačkoj na poziv kolege Roberta Fica.


Sanader i Fico će, kako se očekuje, razgovarati o bilateralnim odnosima te hrvatskim strateškim ciljevima - članstvu u EU-u i NATO-u. Riječ je o uzvratnom posjetu premijera Sanadera, kojeg je Fico pozvao u Slovačku prilikom posjeta Zagrebu sredinom siječnja ove godine.

Vezani članci Slika nije dostupna Tajno se sastali Ivo Sanader i Stjepan Mesić Slika nije dostupna 'Odluka o mojoj kandidaturi nije došla preko noći'

Osim sa slovačkim premijerom, Sanader će se sastati i s predsjednikom Ivanom Gašparovičem, te Mikulašom Dzurindom, predsjednikom oporbene Slovačke demokršćanske unije (SDKU) desnog centra i nekadašnjim premijerom.

Slovačka je oduvijek bez ikakvih ograda podupirala ulazak Hrvatske u euroatlantske integracije. Fico, koji se na čelu nove koalicijske vlade nalazi od lipnja 2006., u prosincu iste godine je u Bruxellesu glasno podržao odvajanje Hrvatske od Turske u pregovorima s EU-om.

Ficova socijaldemokratska stranka SMER - SD osvojila je na izborima u lipnju prošle godine skoro 30 posto glasova, ali nedovoljno da samostalno vodi zemlju.

Koalicijski sporazum sklopljen je s populističkim Pokretom za demokratsku Slovačku na čelu s Vladimirom Mečiarom i desnom Slovačkom nacionalnom strankom Jana Slota.

Visoko na listi prioriteta Ficove vlade nalaze se socijalna pitanja, a vlada je nedavno i usvojila nacrt Zakona o radu koji bi trebao snažnije i učinkovitije štititi prava zaposlenika.

Fico ga je već nazvao "zakonom godine", no odlučna bitka između sindikata i poslodavaca očekuje se u parlamentu u prvoj polovici svibnja.

S Gašparovičem se Sanader sastao u svibnju prošle godine kada je posjetio i slovačke Hrvate u Devinskom Novom Selu i otkrio poprsje Marka Marulića u Hrvatskom kulturnom centru.

Gašparovič je inače Slovak hrvatskog podrijetla.

U isto se vrijeme Sanader sastao i s tadašnjim premijerom Dzurindom, koji je u dva mandata, od 1998. do 2006., tada međunarodno izoliranu zemlju, uveo prvo u NATO, a odmah potom i u EU.

Slovačka je u Sjevernoatlantski savez ušla u ožujku 2004., a u EU 1. svibnja iste godine.