Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odlučuje sudac istrage

Idući tjedan znat će se hoće li Sanader imati uvid u spis

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
O zahtjevu obrane bivšeg premijera Ive Sanadera za uvidom u spis protiv njihova branjenika idućeg će tjedna odlučiti sudac zagrebačkoga Županijskog suda koji nadzire USKOK-ovu istragu protiv Sanadera.

Pročitajte i ovo Domagoj Ivanković i Domagoj Janković - 1 O Zokiju i Plenkiju Dva glumca došla na Markov trg pa najavili "Tvrdu kohabitaciju": Glavne uloge imaju predsjednik i premijer Zoran Milanović i Andrej Plenković recite svoje mišljenje ANKETA Milanović ili Plenković: Tko bi bio bolji premijer?

'O zahtjevu obrane te prijeporu kada okrivljenik i njegovi branitelji imaju pravo na uvid u spis odlučit će sudac istrage Krešimir Devčić nakon povratka sa službenog puta u SAD idućeg tjedna', potvrdio je predsjednik Odjela za USKOK istražnog centra Županijskog suda Ratko Šćekić.

Po novom Zakonu o kaznenom postupku, po kojem se vode USKOK-ove istrage, okrivljenik i branitelj imaju pravo razgledati spis i predmet nakon što se okrivljenik ispita.Hrvatski odvjetnici bivšeg premijera smatraju da je taj zakonski uvjet ispunjen jer je on krajem 2010. na ispitivanju u Austriji iznio obranu i rekao da se ne osjeća krivim za ono za što ga se tereti u Hrvatskoj te da bi na isti način postupio i da je bio u Hrvatskoj. Zato su USKOK-u podnijeli zahtjev za uvid u spis te priložili dokumentaciju s ispitivanja u Austriji, o čemu će, po riječima suca Šćekića, idućeg tjedna odlučiti sudac istrage.

>> Sanaderovi odvjetnici traže uvid u spise USKOK-a

Sanader je uhićen 10. prosinca u Austriji, a u iduća dva dana bio je ispitan pred sucem istrage u Salzburgu, gdje je rekao da se ne osjeća krivim za ono za što ga se tereti u Hrvatskoj - zloporabe položaja i ovlasti u slučaju nezakonitog poslovanja HEP-a i Diokija te udruživanja s ostalim osumnjičenima u izvlačenju novca iz ministarstava i državnih tvrtak preko marketinške agencije Fimi medije.

Proteklog je vikenda u intervjuu za austrijski dnevni list 'Salzburger Nachrichten'' izjavio kako neće pristati na pojednostavljeni postupak izručenja Hrvatskoj sve dok ne bude 'u detaljima upoznat sa svime čime ga se u Hrvatskoj tereti'. 'Mojim odvjetnicima u Zagrebu još uvijek nisu dali uvid u spis. Stoga ne znam pojedinosti o tome što mi se stavlja na teret. Dok to ne bude slučaj, sigurno neću pristati na pojednostavljeni postupak izručenja', rekao je.

Viši zemaljski sud u Linzu prošloga je tjedna odbio Sanaderovu žalbu na ekstradicijski pritvor. I austrijske su vlasti počele istragu protiv Sanadera zbog sumnje za pranje novca preko jedne tirolske banke. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene