Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sanader se opet slaže s Mesićem, ali...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U povodu stavova i ocjena iznesenih u svezi s pokrenutim međunarodnim aktivnosti nakon zaprepašćujuće neprimjerene presude Međunarodnog kaznenog suda u procesu protiv tzv. vukovarske trojke za zločine počinjene na Ovčari, predsjednik Vlade Ivo Sanader cijeni jedinstveni i zajednički angažman državnog vodstva u odbacivanju te neprihvatljive presude.

Dio je to priopćenja iz Vladina ureda za odnose s javnošću.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mesić s Del Ponte o 'vukovarskoj trojci' Slika nije dostupna Osiječke braniteljske udruge zbog presude napale državni vrh

Kako se navodi, neprijeporno jedinstvo hrvatske javnosti u odnosu na izrečenu presudu Haškog suda treba utjecati i na jedinstvenu politiku državnog vodstva. Tome je jasna potvrda i jučer provedena rasprava u Hrvatskom saboru i potpora koja je tom prigodom iskazana politici Vlade i njenim aktivnostima u svezi navedene presude. 

>> Mesić cijeni Sanaderove namjere, ali...

Predsjednik Vlade Sanader osobno se, odmah po objavi presude, snažno angažirao ukazujući na njenu skandaloznost i neprihvatljivost, navodi se u priopćenju te se dodaje su posjet Ovčari, susret s građanima na spomen-obilježju, kao i susret s vodstvom svih udruga proisteklih iz Domovinskog rata koje djeluju na nacionalnoj razini jasno su potvrdili snažno zauzimanje Vlade i premijera oko tog iznimno osjetljivog i važnog pitanja.

U pismu Glavnom tajniku UN, koje je postalo službenim dokumentom Ujedinjenih naroda, kao i u susretima i razgovorima s nekoliko europskih premijera, uključujući i njemačku kancelarku A. Merkel, te pismu Predsjedniku Haškog suda F. Pocaru, premijer Sanader je jasno iznio argumente o neprihvatljivosti i odbijanju navedene presude Suda.

Ocjenjujući da je riječ o pitanju od iznimne važnosti za hrvatsku javnost, ali i za međunarodnu recepciju povijesne istine o zločinima počinjenima u Hrvatskoj tijekom Domovinskog rata, a u skladu s čl. 2 Ustavnog zakona o suradnji s Haškim sudom koji izrijekom navodi da je u ime Republike Hrvatske nositelj suradnje sa Sudom Vlada RH, predsjednik Vlade dr. Ivo Sanader najavio je da će se 15. listopada obratiti i Glavnoj skupštini Ujedinjenih naroda.

Na kraju priopćenja stoji i da je predsjednik Vlade u potpunosti suglasan s predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem da se, sukladno ustavnim odredbama o sukreiranju vanjske politike, provede prethodna rasprava o svim vanjskopolitičkim pitanjima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene