Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mesić s Del Ponte o 'vukovarskoj trojci'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić razgovorao je u Bruxellesu s glavnom haškom tužiteljicom Carlom del Ponte o presudi vukovarskoj "trojci", koja je izazvala ogorčenje u Hrvatskoj.

"Razgovarali smo o toj skandaloznoj presudi i sada smo gledali što može Hrvatska učiniti da bi se pravda zadovoljila", rekao je Mesić, koji je zajedno s Carlom del Ponte sudjelovao na konferenciji o budućnosti zapadnog Balkana, na kojoj su okupili predstavnici iz zemalja regije i Europske unije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sanader se opet slaže s Mesićem, ali... Slika nije dostupna Osiječke braniteljske udruge zbog presude napale državni vrh

"Ono što mi možemo učiniti jest optužiti svu trojicu, tražiti njihovo izručenje ili možemo, prema sporazumu koji imamo sa Srbijom, dati joj sve dokaze u vezi s činjenicama koje su poznate našim organima i tražiti od Srbije da im sudi uz međunarodni monitoring", rekao je Mesić, dodajući da u tome ima podršku Del Ponte.

Haški sud je donio prvostupanjsku presudu prema kojoj je za pokolj na Ovčari Mile Mrkšić osuđen na 20 godina, Veselin Šljivančanin na pet, a Miroslav Radić oslođen po svim točkama optužnice. Haško tužiteljstvo je odustalo od žalbe na presudu Miroslavu Radiću.

Carla del Ponte je u izjavi novinarima rekla da Hrvatska odlično surađuje i da je ona primjer za druge u regiji. Dodala je da će suđenje hrvatskim generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču početi u proljeće sljedeće godine. 

"Imamo odličnu suradnju s Hrvatskom, imamo pristup dokumentima i svjedocima. Gotovina je u Den Haagu i srećom nije pušten na privremenu slobodu kao što je tražio. Sudsko vijeće je odlučilo držati ga u pritvoru tako da će sljedeće godine u proljeće početi suđenje u slučaju Gotovina, Čermak i Markač", rekla je Del Ponte.

Predsjednik Mesić je i u svom uvodnom govoru na konferenciji ukazao na neodrživost kazne vukovorskoj "trojci". "Netko mora odgovorati za to što je Vukovar pretvoren u Staljingrad i za smaknuće 300 ranjenika u jednom danu", rekao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene