Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sanader: Nuklearke ne bi trebale biti tabu tema

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska mora "ukloniti tabu" o nuklearnim elektranama i otvoriti javnu raspravu o svojoj energetskoj budućnosti, izjavio je u danas u Beču hrvatski premijer Ivo Sanader.

Ta Sanaderova izjava na austrijskom radiju Oe1 uslijedila je nekoliko dana nakon incidenta u nuklearki Krško u blizini hrvatsko-slovenske granice, koja je u vlasništvu Hrvatske i Slovenije.

Pročitajte i ovo Zaporižja Rat u Europi Opasan incident na jugu Ukrajine: Nuklearka Zaporižja isključena iz elektromreže Krško: Novo skladište za nuklearno gorivo - 7 Novi način skladištenja Reporter Dnevnika Nove TV ušao u skladište u kojem će se idućih stotinu godina čuvati potrošeno gorivo iz nuklearke Krško

"Mislim da ćemo vrlo brzo, i u Hrvatskoj i u Austriji, morati otvoriti raspravu o energetskoj politici", rekao je Sanader kako javlja njemačka novinska agencija dpa. "U tom smislu moramo ukloniti tabu s nuklearne energije", dodao je.

Po njegovim riječima, hrvatska vlada počela je s analizom hrvatske energetske politike, a rezultate će predstaviti u kolovozu.

No, čini se kako Austrija nije spremna odgovoriti na Sanaderov poziv. Austrijski birači su, naime, odbacili nuklearnu energiju na referendumu 1978., a ta država je često kritizirala sigurnosne mjere u nuklearkama u susjednim zemljama, posebice u nuklearki Temelin u Češkoj. 

>> Bruxelles: Slovenija je brzo i točno izvijestila o incidentu u Krškom

>> Beč ljut na Ljubljanu: Zašto ste o kvaru u Krškom izvijestili kao o 'vježbi'?!

>> EU upozorena: Nuklearna elektrana Krško ima kvar!

Sanader za sve zapadnobalkanske zemlje, također i za Srbiju, vidi europsku perspektivu, javlja austrijska agencija APA o njegovom nastupu na Oe1. Odnosi Hrvatske i Srbije su "u situaciji iz koje moramo izaći", rekao je on, kaže APA.

Sanader očekuje formiranje nove vlade u Beogradu i spreman je sastati se s novim premijerom. Također ako i ultranacionalistička Srpska radikalna stranka bude sudjelovala u vladi ne smije ju se "izolirati", nego se mora "s njom razgovarati", rekao je Sanader.

Sanader misli kako je ideologija velike-Srbije mrtva. Balkansko bure baruta je "prošlost", rekao je on.

Sanader bi se sutra u Beču trebao susresti s austrijskim kancelarom Alfredom Gusenbauerom, nekoliko sati uoči susreta hrvatske i austrijske reprezentacije na Europskom nogometnom prvenstvu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene