Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Beč ljut na Ljubljanu: Zašto ste o kvaru u Krškom izvijestili kao o 'vježbi'?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Austrijski ministar za okoliš Josef Proell zatražio je jučer od Slovenije pojašnjenje zašto ga nije točno izvijestila o kvaru u nuklearnoj centrali Krško, prenosi agencija France presse.

NE Krško Kako navodi Proell, Ljubljana je o kvaru u pimarnom sustavu hlađenja centrale bila izvijestila kao o "vježbi", a ne o stvarnom kvaru.

Pročitajte i ovo Zrakoplov prisilno sletio u Miamiju drama u Miamiju VIDEO Boeing snimljen u plamenu nakon polijetanja: Posada primorana prisilno sletjeti Slika nije dostupna Preventivno zaustavljanje Tehnički kvar u nuklearki Krško

"To ozbiljno dovodi u pitanje naše povjerenje u slovenski sustav uzbunjivanja", rekao je u priopćenju istaknuvši da će zatražiti da se o tome pitanju raspravlja na idućem Vijeću ministara EU-a koje će se u četvrtak održati u Luxembourgu.

Bivši populistički vođa Joerg Haider, guverner Koruške, pokrajine koja graniči sa Slovenijom, zatražio je pak da se centrala koju zajedno koriste Slovenija i Hrvatska, zatvori.

Europska komisija je jučer oglasila europski sustav uzbunjivanja nakon kvara u elektrani krško zbog kojeg je zaustavljen rad centrale.

Glasnogovornica slovenskog predsjedništva EU-a u Bruxellesu Maja Kocijančić izjavila je da otkriveno curenje nije "opasno za stanovništvo i za okoliš".

Centrala u Krškom, 120 km južno od Ljubljane, sagrađena je 1983. i proizvodi 20 posto električne energije koju troši Slovenija i 15 posto energije koju troši Hrvatska, navodi France presse.

Slovenski ministar u Luxembourgu: U nuklearci Krško nije se dogodilo ništa problematično

Slovenski ministar unutarnjih poslova izjavio je u četvrtak ujutro u Luxembourgu, kamo je došao na sastanak ministara unutarnjih poslova država EU-a, u vezi s jučerašnjim zaustavljanjem rada nuklearke Krško, da se nije dogodilo ništa problematično i da je situacija stabilna.

"Po mojim informacijama od jutros, u nuklearki se nije dogodilo ništa problematično, nije došlo do kontaminacije okoliša i sve je u redu", izjavio je Mate slovenskoj agenciji STA prilikom dolaska u Luxembourg.

"Situacija je stabilna, a kad nešto ne bi bilo u redu i da je došlo do onečišćenja okoliša, reagirali bi u skladu sa zakonom koji imamo", rekao je Mate.

Slovenski mediji jutros javljaju da postupak hlađenja nuklearnog reaktora u nuklearki u Krškom još nije okončan, što je uvjet za detaljni pregled opreme i uklanjanje kvara koji je, po informacijama koje su već objavljene, uočen jučer poslijepodne, jer je zabilježeno preveliko curenje vode za hlađenje reaktora na jednoj od crpki.

Slovenski mediji jutros navode da je zaustavljanje nuklearke više uznemirenja izazvalo u Europi, nego u Sloveniji zbog pogreške u komunikaciji, jer je nacionalna uprava za nuklearnu sigurnost, navodno zbog korištenja pogrešnog obrasca, zaustavljanje nuklearke najprije prikazala kao "vježbu".

Direktor nuklearke Stane Rožman održat će rano popodne u Krškom konferenciju za novinare u vezi s jučerašnjim incidentom koji je kategoriziran kao "nenormalni događaj" tijekom kojega nije bilo istjecanja radioaktivne tvari u okoliš niti utjecaja na zaposlene. 

Europska komisija je jučer navečer objavila da je od Slovenije dobila obavijest da je reaktor u nuklearnoj elektrani Krško potpuno zaustavljen i da je situacija pod kontrolom.

"Prema posljednjoj informaciji koju smo primili od slovenskih vlasti, reaktor nuklearne elektrane je sada potpuno zaustavljen. Dijelovi reaktora još uvijek se hlade. Slovenske vlasti su potvrdile da nije bilo curenja u okoliš. Situacija se može smatrati pod kontrolom prema zadnjoj informaciji slovenskih nadležnih vlasti", stoji u priopćenju Komisije.

Europska komisija je objavila dopunu informaciju koju je ranije pustila o tome da je obavijestila zemlje članice EU o kvaru u nuklearnoj elektrani Krško.

Radi se o redovnom aktiviranju sustava za obavještavanje u slučaju incidenata na nuklearnim postrojenjima na području EU. U prvom priopćenju se navodi da je Slovenija obavijestila EK o problemu u primarnom sustavu hlađenja elektrane te da nije zabilježeno nikakvo istjecanje radioaktivnih tvari izvan sustava elektrane.

>> EU upozorena: Nuklearna elektrana Krško ima kvar! 

Komisija navodi da je odmah upoznala sve zemlje članice s novom informacijom.

Sve zemlje članice dužne su obavještavati Komisiju u odgovarajućim intervalima o mjerama koje poduzimaju i o razini radioaktivnosti koju su izmjerili, navodi Komisija u svom priopćenju. Osim 27 zemalja članica u sustavu EU-a za hitnu razmjenu radioloških informacija (ECURIE) sudjeluje i Švicarska.

Nuklearka Krško trebala bi za nekoliko dana opet biti uključena

Uprava za nuklearnu sigurnost priznala je da je u sistemu obavještavanja došlo do pogreške zbog čega je Slovenija netočno izvijestila o kvaru u nuklearnoj centrali Krško (NEK) na nezadovoljstvo susjedne Austrije, prenijeli su danas slovenski mediji.

Austrijski ministar za okoliš Josef Proell zatražio je jučer od Slovenije pojašnjenje zašto je o kvaru u primarnom sustavu hlađenja centrale bila izvijestila kao o "vježbi", a ne o stvarnom kvaru.

"Slovenska uprava je uporabila pogrešan formular, kasnije je pogreška ispravljena", kazao je u srijedu navečer za agenciju APA direktor Uprave za nuklearnu sigurnost Andrej Stritar.

Iz Uprave jer rečeno da "Opasnosti za okoliš i za zaposlene nije bilo", prenose mediji. 

Danas će se znati koliko će dana trebati za zamjenu brtve čiji je kvar jučer izazvao curenje vode i prekid rada NEK, javili su slovenski mediji pozivajući se na izjave direktora Stane Rožmana i predstavnika državne agencije za nuklearnu sigurnost.

Rožman je za Slovenski radio izjavio da je primarni krug nuklearke pod strogim nadzorom, tako da je jučer došlo do preventivnog zaustavljanja rada nuklearke i hlađenja reaktora nakon što je curenje vode za hlađenje počelo odstupati od uobičajenih vrijednosti.

Zbog povećanog curenja vode za hlađenje u primarnom krugu u nuklearki zaustavljeno je u 15.07 sati djelovanje reaktora, a u 20.10 on je bio potpuno ohlađen.

Nakon toga otkrivena je greška koja je izazvala curenje i bit će uklonjena za nekoliko dana, objavila je državna agencija za nuklearnu sigurnost.

Incident, koji je doveo do zaustavljanja nuklearke kategoriziran je kao "nenormalan događaj", bez opasnosti za zaposlene u nuklearci i stanovništvo u okolici.

Curenje radioaktivne vode u bazen primijećeno je samo na jednom mjestu, u prostoru gdje se zaposlenici ne zadržavaju, a nije došlo ni do kakvog oštećenja radioaktivnog goriva, objavila je u priopćenju agencija za nuklearnu sigurnost.

Nikakvo pogoršanje stanja ne očekuje se, dodaje agencija.

Slovenska uprava za nuklearnu sigurnost obavijestila je o slučaju zaustavljanja rada nuklearke Krško međunarodne organizacije ECURIE i MAAE, te susjedne države.

Slovenska elektrodistribucijska poduzeća objavila su da će zbog prestanka rada nuklearke na nekoliko dana Slovenija morati dodatno uvesti 345 megavatsati struje, ali se ne očekuju nikakve poteškoće u opskrbi električnom energijom zbog ispada iako slovensko tržište 20 posto struje dobiva upravo iz Krškog.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene