Obavijesti Video Pretražite Navigacija

EU upozorena: Nuklearna elektrana Krško ima kvar!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U NE Krško danas poslijepodne je došlo do kvara na opremi unutar zaštitne zgrade. Nuklearka je zaustavljena zbog istjecanja vode iz primarnog sustava, u prostor za zadržavanje vode.

No, unatoč tome, ozbiljne opasnosti, tvrde u slovenskom zavodu za nuklearnu sigurnost, nema i nije je ni bilo. 

Pročitajte i ovo Nuklearna elektrana Krško - 2 Na mjesec dana Milimetarska rupica zatvorila nuklearku Krško: "Još uvijek ne znamo zbog čega je do toga došlo" Krško: Novo skladište za nuklearno gorivo - 7 Novi način skladištenja Reporter Dnevnika Nove TV ušao u skladište u kojem će se idućih stotinu godina čuvati potrošeno gorivo iz nuklearke Krško

'Nema nikakve opasnosti za okoliš jer je sva voda ostala unutar elekrane, u velikoj zgradi u kojoj se nalazi i reaktor', rekao je Andrej Stritar, direktor zavoda za nuklearnu sigurnost u Sloveniji.

Pogon nuklearke Krško zbog kvara nije bio zaustavljena već 15 godina. O izvanrednom zaustavljanju rada elektrarne izvještavaju svi veći svjetski mediji i agencije.

Europska komisija odmah je obavijestila zemlje članice EU o kvaru u nuklearnoj elektrani. 

>> Rožman: Za otklon kvara u Krškom trebat će zatvoriti odvod vode 

>>
Europska komisija: Reaktor u Krškom potpuno zaustavljen 

>> Beč traži pojašnjenje od Ljubljane

Radi se o redovnom aktiviranju sustava za obavještavanje u slučaju incidenata na nuklearnim postrojenjima na području EU. U priopćenju se navodi da je Slovenija obavijestila EK o problemu u primarnom sustavu hlađenja elektrane te da nije zabilježeno nikakvo istjecanje radioaktivnih tvari izvan sustava elektrane.

Državni zavod za nuklearnu sigurnost, Državni zavod za zaštitu od zračenja i Državna uprava za zaštitu i spašavanje priopćili su da nije bilo potrebe za brzom obustavom rada reaktora u nuklearnoj elektrani Krško te kako nije bilo i ne očekuje se ispuštanje u okoliš.

Ističe se da su mjerodavna tijela u Republici Hrvatskoj, na prvu informaciju o događaju, aktivirala sustave za praćenja stanja i predviđanja razvoja događaja.

Dodaje se da je informacija o događaju u NE Krško primljena putem međunarodnih sustava EMERCON Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i ECURIE Europske komisije.

Slovenci poručuju kako je sve pod kontrolom te kako nema razloga za panikom. Kvar se već sanira te se očekuje da će se u nekoliko dana nuklearka ponovno vratiti u pogon.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene