Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sanader: Ne želimo u EU nakon 2010.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader istaknuo je da Republika Hrvatska zaslužuje ulazak u punopravno članstvo Europske unije u iduće dvije do tri godine i da nije prihvatljivo da to bude nakon 2010. te izrazio uvjerenost da će pregovori o priključenju EU biti završeni do kraja 2008.

Sanader je također rekao kako očekuje da će EU riješiti svoja unutarnja pitanja i da ona neće biti zapreka ulasku Hrvatske u punopravno članstvo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sanader: 'Hrvatska je žrtva krize na svjetskom tržištu' Slika nije dostupna Sanader najavio prosvjed Europskoj komisiji

Podsjetio je da su navršene 10. obljetnica ulaska Hrvatske u Vijeće Europe i obljetnica početka pregovora s EU, što pokazuje da je ostvaren vidljiv napredak, te dodao da uskoro završava proces screeninga hrvatskog zakonodavstva u odnosu na europsko.

U vezi s ulogom zaklada u demokratizaciji društva Sanader je rekao da one trebaju imati vodeću ulogu u promicanju demokracije, vladavine prava i razvoja političke kulture.

Zaklada Hrvatskog državnog zavjeta i Zaklada Konrad Adenauer, koje su zajednički organizirale skup, trebaju pokazati da angažman u politici kao služenje drugima vrijedi i da su podnesene žrtve isplative, rekao je Sanader. Naglasio je važnost što brojnijeg uključenja mladih u rad zaklade i uključiti ih u politički život.

'Ne možemo pristati na beznađe, depresiju i pesimizam, a budućnost se ne treba samo sanjati, nego i ostvarivati', poručio je Sanader napominjući kako u procesu globalizacije, koji ne mimoilazi ni Hrvatsku, profit ne smije biti jedini kriterij, već da Hrvatska treba biti i socijalna država. U procesu tranzicije Hrvatska je imala dvostruko težu zadaću od drugih zemalja koje su je prolazile, zbog nametnutog rata, ali zato danas trebamo raditi brže i učinkovitije, ali ne na račun kvalitete, rekao je Sanader.

Zaklade se financiraju većim dijelom iz državnog proračuna, a manjim donacijama i kotizacijama za seminare, a njihov je rad reguliran statutom i podložan je revizijama kako bi se osigurala transparentnost. U izbornim se kampanjama zaklade trebaju distancirati od otvorene potpore političkim opcijama, rekao je, među ostalim, ravnatelj Zaklade Konrad Adenauer u Hrvatskoj i Sloveniji Christian Schmitz.

Zastupnik u Bundestagu Klaus Peter Willsch rekao je kako će razgovarati s europskim partnerima kako se skeptičnost budućeg proširenja Europske unije ne bi odnosila na Hrvatsku, nego na zemlje koje će nakon Hrvatske pristupiti u EU. Uvjeren sam da zajednički možemo ostvariti cilj - ulazak Hrvatske u EU, rekao je Willsch izrazivši uvjerenost da Hrvatska ima mogućnost oblikovati koncept pristupanja EU kako bi do njega došlo što prije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene