Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Premijer Ivo Sanader izjavio je kako Hrvatska, suočena s problemima poput inflacije i rasta cijena, nije izdvojen slučaj u Europi, već da je, kao i ostale države, žrtva stanja na svjetskom tržištu.


'Svi skupa, mi u Vladi, socijalni partneri, udruge potrošača, građani i zakonodavna vlast, moramo znati da smo u situaciji u kojoj Hrvatska nije izdvojen slučaj, nego je na neki način žrtva svega što se događa na svjetskom tržištu', rekao je Sanader na početku prve sjednice njegove nove vlade.

Vezani članci Slika nije dostupna Pusić: Sanader predlaže odgodu primjene ZERP-a Slika nije dostupna Sanader: Ako nas se bude ucjenjivalo bit će ili ZERP ili EU

Istaknuo je kako su to, da Hrvatska zbog spomenutih problema nije izdvojen slučaj, jučer poručili i sudionici sastanka Sjevernoatlantskog vijeća u Bruxellesu, budući da se s rastućom inflacijom suočavaju i druge europske države - primjerice u Estoniji je inflacija oko 12 posto, a u Sloveniji oko sedam posto.

'Rastu i cijene prehrambenih proizvoda, energenata, pa Hrvatskoj, zajedno s drugim europskim državama, predstoji borba za standard građana, ali i za otklanjanje posljedica klimatskih promjena, za razvoj obnovljivih izvora energije i za zdravu prehranu', rekao je Sanader.

Naglasio je kako će Hrvatska 'sigurno ući u EU u ovom mandatnom razdoblju', te odbacuje 'pesimističke najave onih koji, iz ne znam kojih razloga, Hrvatsku u EU vide za pet, šest godina'.

'Hrvatska danas ima problema, ali je zadnjih godina napravila
napredak', dodao je, istaknuvši kako je tu činjenicu u svom izvješću lani u studenom potvrdila i Europska komisija, poručivši da je Hrvatska u svim poglavljima ostvarila napredak.

'Ne negiramo i ne niječemo da se negdje moglo bolje', kazao je premijer, ponovivši kako 'projekt ujedinjene Europe nema šanse ako u njemu ne sudjeluju sve europske zemlje'.

Sanader je izvijestio kako je jučerašnji sastanak u Bruxellesu
protekao u znaku velikog povjerenja u Hrvatsku, da su njegovi
sudionici dali punu potporu Hrvatskoj u provedbi reformi, posebno onih u pravosuđu, državnoj upravi, borbi protiv korupcije i jačanju povratničkih sredina.

Naglasio je kako je njemu i članovima njegova novog kabineta velika čast i odgovornost voditi izvršnu vlast u iduće četiri godine te da su svi spremni svojim djelovanjem omogućiti ostvarenje napretka svih građana i hrvatskih krajeva.

'Vjerujem da će ova ekipa pokazati slogu i zajedništvo i da ćemo na kraju četverogodišnjeg mandata sa zadovoljstvom moći pogledati unatrag', poručio je Sanader, istaknuvši kako svi potpredsjednici Vlade i ministri uživaju njegovo puno povjerenje.

Hrvatska, dodao je, i u idućem razdoblju želi nastaviti dobru
suradnju sa susjedima, posebno s Italijom i Slovenijom, te je s njima i Europskom komisijom najavio nastavak razgovora oko ZERP-a, odnosno 'raspravu o tome zašto su Italija i Slovenija protiv ZERP-a'.

'Problem ZERP-a je tu, mi ga ne niječemo, ali ne možemo zanijekati ni pravo Hrvatske da ga proglasi sukladno UN-ovoj Konvenciji o pravu mora. Italija i Slovenija ne mogu biti protiv UN-ove Konvencije, pa trebamo razgovarati o tome zašto ih ZERP smeta', kazao je Sanader.