Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sanader: 'Obje strane su odgovorne'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski premijer Ivo Sanader ocijenio je kako su za spore pregovore Hrvatske s Europskom unijom odgovorne obje strane.

'Obje su strane odgovorne', kazao je Sanader upitan za razloge odugovlačenja pregovora, prenosi APA uz komentar da hrvatski premijer s obzirom na 'sporo odvijanje pristupnih pregovora svoje zemlje s EU iskazuje samokritičnost'.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić reagirao i slovenski premijer Novi Vučićev skandal, brutalno izvrijeđao Slovence: "Odvratni su, nikad im se neću ispričati" Slika nije dostupna Doris Pack: Ne razumijem u čemu je problem s hrvatskim ZERP-om

Govoreći u radijskoj emisiji 'Podnevni žurnal' hrvatski premijer kritizirao je što su dosad otvoreni pregovori u samo 16 poglavlja iako je povjerenik EU za proširenje Olli Rehn obećao više. 

Trenutačna predsjedavajuća Slovenija još od 2006. neslužbeno blokira tri poglavlja, dodaje APA.

'Mi ćemo završiti svoju domaću zadaću', obećao je hrvatski premijer dodajući kako će tada i EK i zemlje članice morati ubrzati pristupne pregovore. 'I oni trebaju jače stisnuti gas', kazao je Sanader.

Hrvatski premijer odbio je spekulirati o datumu pristupa svoje zemlje u EU. Ako hrvatski napori budu adekvatno popraćeni i na drugoj strani, 'onda je datum vrlo blizak. Ako ne, onda će trajati duže ali to neće biti tragedija', kazao je Sanader.

Na pitanja o ZERP-u hrvatski se premijer, kako prenosi APA, pokazao 'spremnim na razgovor, ali nimalo sklonim popuštanju'. 

'U EU ne smiju postojati dvostruki standardi', istaknuo je Sanader ukazujući na to da su u gotovo svim zemljama EU takve zone već proglašene i da su dopuštene prema Konvenciji UN-a o pravu mora.

Zagreb je, prema riječima svog premijera, pripravan sjesti s Rimom, Ljubljanom i Bruxellesom za pregovarački stol i pronaći rješenje za sukob oko ZERP-a. 

'Može se riješiti. Ali ne može se nekoga blokirati, kad primjenjuje konvenciju UN-a', naglasio je hrvatski premijer.

O susjednoj Sloveniji, koja trenutno predsjeda Europskom unijom, hrvatski premijer govorio je, kako ocjenjuje APA, u pomirljivom tonu. Za nedavnu izjavu ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela, kad je u Europskom parlamentu optužio Hrvatsku da je prekinula odnose sa Slovenijom, Sanader je kazao kako mu se 'omakla'.

Hrvatski premijer naglasio je kako od njegova slovenskog kolege po dužnosti Janeza Janše nije stigla nikakva izjava koja bi pogoršala bilateralne odnose. Završno je hrvatski premijer naglasio da se, 'iako se otvorena pitanja između Zagreba i Ljubljane ne trebaju negirati, osobno zauzima za to da se dvije države trebaju međusobno doživljavati kao dva prijatelja'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene