Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Samo devet hrvatskih hotela ima kategoriju pet zvjezdica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od ukupno 469 do sada kategoriziranih hrvatskih hotela - najviše ili 286 hotela kategorizirano je s tri zvjezdice, 113 hotela ima dvije zvjezdice, 61 ima četiri, a devet hotela ima kategoriju pet zvjezdica, podaci su Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka.

Uz do sada kategorizirane hotele, važeće rješenje o
privremenom obavljanju ugostiteljske djelatnosti ima 19 hotela, a u postupku kategorizacije je još oko 100 hotela.

Pročitajte i ovo Evakuacija hotela Radisson Blu u Splitu - 4 službe na terenu Otkriveno što se dogodilo s klorom: Evakuiran splitski hotel, pet osoba je u bolnici Hotel u Splitu - 2 Susjedi nisu oduševljeni Misteriozna Ukrajinka kupila je pet luksuznih nekretnina: Navodno je upletena u aferu s prodajom namirnica vojsci

U kategoriziranim hotelima je više od 83.800 stalnih postelja, a više od 64 posto ili 53.903 postelje su u hotelima s tri zvjezdice. 

Slijede hoteli s dvije zvjezdice u kojima je 16.481 postelja, u hotelima s četiri zvjezdice je 10.837, a u hotelima s pet zvjezdica 2618 stalnih postelja. 

U skupinu hotelskih objekata, osim hotela, pripadaju i aparthoteli, turistička naselja i apartmani. 

Do sada je kategorizirano 13 aparthotela - jedan s dvije, 10 s tri te dva s četiri zvjezdice, a u njima je ukupno 1000 stalnih postelja. 

U ukupno 49 kategoriziranih turističkih naselja je pak 29.156 stalnih postelja, a prema kategoriji najviše ih je, 31 naselje, s dvije zvjezdice, 15 ih je s tri, a tri turistička naselja imaju četiri zvjezdice. 

Prema podacima Ministarstva turizma, kategorizirana su i ukupno 43 turistička apartmana, a i tu ih je najviše, 26, s tri zvjezdice, devet s dvije te osam s četiri zvjezdice, a ukupno imaju 7549 postelja. 

Pomoćnik ministra za turističku politiku i tržište Želimir Kramarić ističe da u ukupnoj smještajnoj strukturi hotelski smještaj sudjeluje s oko 11 posto, oko 45 posto su sobe i apartmani, pretežito manjih privatnih iznajmljivača, a oko 25 posto su smještajni kapaciteti u kampovima. 

Kramarić je naveo da se dosta traže i dobro popunjavaju hoteli s tri zvjezdice te da se Hrvatska može svrstati među odredište s tri plus zvjezdice, s tendencijom prema četiri zvjezdice. 

Hrvatska po broju hotela znatno zaostaje za drugim mediteranskim zemljama, ali, ističe Kramarić, tim zemljama ne treba pokušavati konkurirati brojem hotela nego kvalitetom objekata i usluga. 

Upravo struktura smještaja određuje ukupni turizam, kazao je Kramarić te dodao da se provode mnoge aktivnosti kako bi se poboljšala struktura i kvaliteta smještaja. 

U obnovu objekata domaći hotelijeri ove godine ulažu oko tri milijarde kuna, još oko dvije milijarde kuna ulaže se u izgradnju novih objekata, a sve je više ulagača iz vodećih svjetskih hotelskih brendova, kazao je Kramarić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene