Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U "originalnom stanju"

Nakon odluke Kongresa o prodaji aviona F-16 iz Vlade kažu: "Ili će biti ono što je dogovoreno natječajem, ili se cijeli postupak poništava"

Ivana Pezo Moskaljov ispred Ministarstva obrane o prodaji borbenih aviona (Foto: Dnevnik.hr)
Ivana Pezo Moskaljov ispred Ministarstva obrane o prodaji borbenih aviona (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Ivana Pezo Moskaljov ispred Ministarstva obrane o prodaji borbenih aviona (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Nakon objave američkog Kongresa u kojem je odobrena prodaja izraelskih zrakoplova F-16, ali u njihovom izvornom, američkom obliku, reagirao je i MORH. Hrvatsku, kažu, zanima samo da dobije avione kakve je dogovorila u izvornoj izraelskoj ponudi.

Američki Kongres odobrio je prodaju borbenih aviona F-16 Hrvatskoj i postupak ponovno vratio u State Department na potpisivanje. Potvrđeno je to Dnevniku Nove TV u hrvatskoj Vladi i u Uredu Predsjednice. Reagirao je i MORH.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna rok 11. siječnja Hrvatska traži očitovanje Izraela o avionima, ministar Krstičević komentirao i mogućnost ostavke Gdje je zapelo s izraelskim avionima? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Rješenje do kraja godine? Američki veleposlanik poručio: "Čim Izrael prihvati naše tehničke zahtjeve, prodaja zrakoplova Hrvatskoj bit će odobrena"

"Odobrenje američkog Kongresa dio je standardne procedure kojom Država Izrael traži odobrenje prodaje opreme izvorno proizvedene u SAD-u.

Hrvatska tu nije strana u postupku i SAD je dužan izvijestiti samo Državu Izrael koja je to odobrenje i tražila. Taj postupak je u tijeku.

Kada nas odabrani ponuditelj, odnosno Država Izrael izvijesti o odluci američke strane, mi ćemo o tome izvijestiti hrvatsku javnost.

Hrvatsku jedino zanima da dobije one avione koji su odabrani prema konfiguraciji u odabranoj ponudi i to po ponuđenoj cijeni", stoji u priopćenju MORH-a.

No, to ne znači da je posao s isporukom aviona ovime gotov. Amerikanci, naime, neslužbeno nam je potvrđeno, od Izraela i dalje traže da ispune tehničke uvjete kako bi pristali na prodaju, odnosno, da avione u koje su ugradili svoju, a ne originalnu američku opremu vrate u prvobitno stanje.

U Vladi su, prije nekoliko tjedana u slučaju takvog zahtjeva najavili i mogućnost poništenja natječaja. Iz Ministarstva obrane za sada nema službenog komentara. 

Krstičević je znao što dogovara

O čemu se radi, istražila je reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov.

"Ovakvom odlukom zapravo se još ništa nije promijenilo, ali bi itekako moglo. Hrvatska strana s izraelskom je dogovorila borbene avione (Barak verzija) s tehnologijom koju su Izraelci ugrađivali proteklih godina i koja im je ponuđena na natječaju.

Američka strana na to ne pristaje. Treba reći da je State Department tražio odobrenje za prodaju originalnih aviona, bez ikakvih preinaka na njima, a to su potvrdom Kongresa i dobili. Dakle, avioni mogu biti prodani, ali ako se iz njih izvadi izraelska tehnologija.

Hrvatski pregovarači na čelu s ministrom obrane Damirom Krstičevićem, koji su posao težak 500 milijuna dolara i dogovarali, svjesno su ušli u sve ovo. Očito su slijepo vjerovali kako će Izrael nešto riješiti.

U Ministarstvu obrane kažu kako je sve ovo dio procedure. Čekaju da ih Izrael izvjesti o američkoj odluci i onda će se obratiti javnosti.

Iz hrvatske Vlade poručuju za Dnevnik Nove TV ono što je premijer Andrej Plenković u nekoliko navrata jasno dao do znanja: ili će biti ono što je dogovoreno natječajem ili se cijeli postupak poništava. Samo na to pristaju i u MORH-u. Treće opcije - nema. Naravno, ne izlobiraju li, u međuvremenu, Izraelci nešto s SAD-om", javila je Pezo Moskaljov.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene