Nakon objave američkog Kongresa u kojem je odobrena prodaja izraelskih zrakoplova F-16, ali u njihovom izvornom, američkom obliku, reagirao je i MORH. Hrvatsku, kažu, zanima samo da dobije avione kakve je dogovorila u izvornoj izraelskoj ponudi.

Galerija


Američki Kongres odobrio je prodaju borbenih aviona F-16 Hrvatskoj i postupak ponovno vratio u State Department na potpisivanje. Potvrđeno je to Dnevniku Nove TV u hrvatskoj Vladi i u Uredu Predsjednice. Reagirao je i MORH.

Vezani članci Gdje je zapelo s izraelskim avionima? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Američki veleposlanik poručio: "Čim Izrael prihvati naše tehničke zahtjeve, prodaja zrakoplova Hrvatskoj bit će odobrena" Struka odlučila - na potezu politika! (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Član povjerenstva za odabir novih vojnih aviona: "Bit će to revolucija!"

"Odobrenje američkog Kongresa dio je standardne procedure kojom Država Izrael traži odobrenje prodaje opreme izvorno proizvedene u SAD-u.

Hrvatska tu nije strana u postupku i SAD je dužan izvijestiti samo Državu Izrael koja je to odobrenje i tražila. Taj postupak je u tijeku.

Kada nas odabrani ponuditelj, odnosno Država Izrael izvijesti o odluci američke strane, mi ćemo o tome izvijestiti hrvatsku javnost.

Hrvatsku jedino zanima da dobije one avione koji su odabrani prema konfiguraciji u odabranoj ponudi i to po ponuđenoj cijeni", stoji u priopćenju MORH-a.

No, to ne znači da je posao s isporukom aviona ovime gotov. Amerikanci, naime, neslužbeno nam je potvrđeno, od Izraela i dalje traže da ispune tehničke uvjete kako bi pristali na prodaju, odnosno, da avione u koje su ugradili svoju, a ne originalnu američku opremu vrate u prvobitno stanje.

U Vladi su, prije nekoliko tjedana u slučaju takvog zahtjeva najavili i mogućnost poništenja natječaja. Iz Ministarstva obrane za sada nema službenog komentara. 

Krstičević je znao što dogovara

O čemu se radi, istražila je reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov.

"Ovakvom odlukom zapravo se još ništa nije promijenilo, ali bi itekako moglo. Hrvatska strana s izraelskom je dogovorila borbene avione (Barak verzija) s tehnologijom koju su Izraelci ugrađivali proteklih godina i koja im je ponuđena na natječaju.

Američka strana na to ne pristaje. Treba reći da je State Department tražio odobrenje za prodaju originalnih aviona, bez ikakvih preinaka na njima, a to su potvrdom Kongresa i dobili. Dakle, avioni mogu biti prodani, ali ako se iz njih izvadi izraelska tehnologija.

Hrvatski pregovarači na čelu s ministrom obrane Damirom Krstičevićem, koji su posao težak 500 milijuna dolara i dogovarali, svjesno su ušli u sve ovo. Očito su slijepo vjerovali kako će Izrael nešto riješiti.

U Ministarstvu obrane kažu kako je sve ovo dio procedure. Čekaju da ih Izrael izvjesti o američkoj odluci i onda će se obratiti javnosti.

Iz hrvatske Vlade poručuju za Dnevnik Nove TV ono što je premijer Andrej Plenković u nekoliko navrata jasno dao do znanja: ili će biti ono što je dogovoreno natječajem ili se cijeli postupak poništava. Samo na to pristaju i u MORH-u. Treće opcije - nema. Naravno, ne izlobiraju li, u međuvremenu, Izraelci nešto s SAD-om", javila je Pezo Moskaljov.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr