Premijer Andrej Plenković je nakon sastanka Vlade s hrvatskim županima komentirao kupovinu izraelskih aviona koje američka vlada trenutno blokira zbog niza neriješenih pitanja. Ustvrdio je kako Hrvatska u ovom slučaju neće popuštati i pristati na višu cijenu aviona.

Galerija


Na sastanku sa županima kratko je komentirao je temu nabavke izralskih borbenih aviona.

Vezani članci Borbeni avion F-16 (Foto: Dnevnik.hr) Uoči dolaska izraelske delegacije: Čekaju se objašnjenja Izraelaca, SAD je spreman ponuditi alternativno rješenje Željka Antunović, članica Odbora za obranu i bivša ministrica obrane (Foto: Dnevnik.hr) Bivša hrvatska ministrica obrane: "Mi smo kolateralna žrtva bezobzirnih, velikih i gramzivih"

"Ova situacija s aspekta Vlade RH nije opterećujuća. Mi smo poslali posebna izaslanstva u Izrael i u SAD prije sklapanja dogovora. Teret dobivanja suglasnosti od SAD-a preuzela je izraelska strana. Hrvatska je sve napravila u dobroj vjeri, sukladno proceduri natječaja i svar je isključivo Izraela i SAD-a", kaže premijer. Što se tiče promjena troškova aviona, premijer tvrdi kako ih neće biti.

"Modifikacije onoga što je odabrano na natječaju ne može biti. Ili ćemo kupiti zrakoplove kakvi su ponuđeni ili će se natječaj poništiti. Sve drugo bi bilo dezavuiranje samog natječaja", rekao je premijer naglašavajući da su "stvari obavljene profesionalno". 

Izraelski F-16 (Foto:Igor Soban/PIXSELL)
Izraelski F-16 (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

MORH: U obzir dolazi samo Barak

I Ministarstvo obrane na naš je upit odgovorilo da Hrvatska inzistira da se poštuje sve što je bilo navedeno u ponudi. ''U ponudi Države Izrael stoji višenamjenski borbeni avion F-16 C/D Block 30 BARAK. Stoga, nije moguća nijedna druga inačica VBA'', priopćili su iz MORH-a.

 

Zbogom, profesore: Pogledajte koja je bila želja najomiljenijeg hrvatskog meteorologa

Vjerovali ili ne, ova je žena nekad bila prava ljepotica, ali uništile su ju droga i operacije