Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Nejednakost i nesigurnost''

Oporba oštro odgovorila na rad Vlade oko potresa i koronakrize, Orešković: ''Stožer je postao sam sebi svrha, kompromitiran je i politiziran''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U saborskoj raspravi o Izvješću o provedbi mjera iz Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti oporba je u četvrtak upozorila kako iz opsežnog dokumenta nije vidljivo koji su učinci tih mjera te da su ih stoga morali pratiti u medijima.

U Izvješću su pobrojane mjere, ali nismo vidjeli njihove učinke, upozorio je u ime Kluba SDP-a Željko Pavić. Mirela Ahmetović (SDP) rekla je kako je Izvješće trebalo dati učinke mjera o zaštiti pučanstva, ali da u njemu nisu navedeni. ''Imali ste priliku predstaviti ih, ali to niste učinili'', dodala je.

Dalija Orešković (Centar) istaknula je kako je glavno pitanje tko upravlja krizom. Ustvrdila je kako je Stožer civilne zaštite postao trajan kao i korona, a nakon potresa u naše je živote ušao još jedan stožer, iako zakon to ne predviđa. Stožer je postao sam sebi svrha, kompromitiran je i politiziran i ne daje odgovor kako se upravlja krizom. Stvorio je nejednakost i nesigurnost, ocijenila je.

Davor Dretar (Domovinski pokret) najavio je podnošenje zakonskog prijedloga o beneficiranom radnom stažu za medicinsko osoblje uključeno u borbu protiv pandemije koronavirusa. Prijedlog da se beneficirani radni staž omogući zdravstvenom osoblju koje u borbi protiv koronavirusa podnosi ogroman teret i iscrpljeni je dugotrajnom koronakrizom, najavila je i Katarina Peović (Radnička fronta).

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković ništa od kave za van Na Vladi predstavljeno koje se mjere popuštaju od 1. veljače, Plenković: ''Vrijeme je za signal optimizma, ali i opreza''

Pročitajte i ovo Glina TOPLI DOM ZA BANOVINU Okupili su više od 80.000 ljudi i domaće glazbenike, a cilj im je izgraditi jedinice za stanovanje za stradalu Glinu, Petrinju i Sisak

Miro Bulj (Most) rekao je kako iz Izvješća treba izvući pouke, upozorivši kako je pandemija pokazala brojne probleme u sustavu zdravstva. Podsjetio je kako nije podržao djelovanje stožera bez vremenskog ograničenja ustvrdivši kako je stožer političko tijelo koje odgovara Vladi i donosi političke odluke. Zauzeo sa za otvaranje kafića uz poštivanje epidemioloških mjera. Upozorio je i na problem višemjesečne neisplate putnih troškova djelatnicima kninske bolnice.

Provedeno je i izjašnjavanje o amandmanima na Prijedlog izmjena Zakona o obnovi potresom pogođenih područja među kojima su prihvaćeni oni Odbora za zakonodavstvo i HDZ-a, a provedeno je i izjašnjavanje o amandmanima na Prijedlog nacionalne strategije razvoja RH do 2030.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene