Cjepivo AstraZenece
Cjepivo AstraZenece Foto: DPA/PIXSELL

Belgijske zdravstvene vlasti objavile su u četvrtak kako je poslana inspekcija u tvornicu Novasep u općini Seneffe koja proizvodi cjepivo protiv COVID-19 razvijeno suradnjom kompanije AstraZeneca i Oxforda. Žele utvrditi jesu li najavljena kašnjenja u isporuci cjepiva zaista uzrokovana problemima u proizvodnji.


Inspekcija je obišla proizvodni pogon kompanije na zahtjev Europske komisije, koja je belgijskoj vladi naložila da se obave izvidi nakon nezadovoljstva država članica zbog AstraZenecinih argumenata o kašnjenju, javlja AP. 

Vezani članci Ilustracija Ne biste se cijepili? Ni za milijun dolara? Nakon ovakve ponude i skeptici će razmisliti dvaput Koronavirus u Indiji - 2 Svjetsko žarište korone doseglo vrhunac vala? Četvrti dan zaredom manje od 400 tisuća novih slučajeva, broj umrlih i dalje visok

Države članice zbog svega su pod velikim političkim pritiskom nakon što se cijeli plan procjepljivanja znatno usporio.

Tvornica tvrtke Novasep u općini Seneffe dio je europskog proizvodnog lanca koji proizvodi cjepivo AstraZenece i Oxforda.

AstraZeneca je prošli tjedan objavila kako planira smanjiti svoje inicijalno dogovorene isporuke prema EU-u sa 80 na 31 milijun doza cjepiva. EU je u srijedu ustvrdio da će primiti manje doza čak i od toga, odnosno samo četvrtinu onoga što je 27 nacija EU-a dogovorilo da im se isporuči od siječnja do ožujka ove godine.