Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi poslovnik

Sabor uvodi godišnji plan kako bi povećao svoju učinkovitost i kvalitetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor zasjedat će prema godišnjem planu koji će definirati njegovo Predsjedništvo, jedna je od novina koju donosi konačna verzija novog saborskog Poslovnika.

Godišnji plan treba dići učinkovitost i kvalitetu saborskog rada, a kada će se prvi takav plan donijeti i što će u njemu točno stajati znat će se uskoro. Prijedlog akta koji pobliže uređuje konstituiranje i rad Sabora izradio je Odbor za Ustav i Poslovnik, a ovaj ga tjedan očekuje završno, drugo zastupničko čitanje.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković Otišao u povijest Pandemija, krize, afere i lupanje od 40 minuta: Po čemu ćemo pamtiti deseti saziv Sabora? Hrvatski sabor Burno jutro u Saboru Teške riječi tijekom rasprave o lex AP: "Želite poslati poruku o zaštiti žena, a nositelj liste vam je dva puta prijavljen za nasilje"

>> Sabor: Osposobljavanje po Mrsićevu modelu za devet osoba

Konačna verzija Poslovnika donosi još novina, a jedna se tiče osnivanja kluba zastupnika. Klub će, naime, moći osnovati i političke stranke i nezavisni zastupnici koji zajedno imaju tri zastupnika - do sada takva kombinacija nije bila predviđena.

Odustalo se od nakane da se kod predstavljanja nove Vlade raspravlja samo o njezinom programu, ne i o kandidatima za članove Vlade, ali je zadržano rješnje po kojemu će se kod naknadnog imenovanja člana Vlade o tome raspravljati samo u nadležnom odboru, ne i u Saboru koji će samo glasovati o povjerenju.

Premijer svake jeseni podnosi izvješće Saboru

Počevši od ove jeseni, premijer će svake jeseni predstavljati Hrvatskom saboru godišnje izvješće Vlade o uočenim pojavama, problemima i stanju u društvu, kao i o aktivnostima Vlade.

Prema prvoj verziji to je trebalo biti izvješće o radu Vlade i stanju u državi, ali mu je naziv u konačnici promijenjen, vjerojatno pod utjecajem saborske rasprave. Nepromjenjeno je, međutim, ostalo da će o premijerovu izvješću raspravljati samo klubovi, ne i zastupnici pojedinačno, a neće biti ni replika.

Europski poslovi

Novi Poslovnik uređuje djelovanje Sabora u europskim poslovima, s obzirom da 1. srpnja Hrvatska pristupa EU. Osniva se Odbor za europske poslove koji postaje središnje tijelo za obavljanje europskih poslova Sabora.

Odbor će donositi Radni program za razmatranje stajališta Republike Hrvatske, razmatrati izvješća Vlade o sastancima Vijeća EU, sudjelovati u postupku predlaganja hrvatskih kandidata za tijela i institucije EU itd. Bit će to jedini odbor koji će imati dva potpredsjednika - po jednog iz pozicije i opozicije, svi drugi odbori imat će jednog.

Kazne

U Poslovniku su između dvaju čitanja prošireni razlozi za izricanje opomene s oduzimanjem riječi - činit će se to i ako zastupnik 'poziva na nasilje ili mržnju'. Već ranije ta je kazna propisana za slučaj kada zastupnik vrijeđa hrvatski narod, vjerske, nacionalne i druge zajednice, spolne, rodne i druge skupine.

Planirano je da novi Poslovnik stupi na snagu 1. srpnja. Važeći Poslovnik Sabor je donio 2000. godine i od tada je mijenjan osam puta. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene