Hrvatski sabor, ilustracija
Hrvatski sabor, ilustracija Foto: Boris Scitar/Pixsell

Obilježava se Dan Hrvatskog sabora u spomen na Odluku o raskidu državnopravnih veza Hrvatske s bivšom SFRJ.


Hrvatski sabor obilježava svoj Dan, spominjući se 8. listopada 1991., kada je prvi saborski saziv jednoglasno donio povijesnu Odluku o raskidu svih državnopravnih veza Hrvatske s bivšom državom SFRJ.

Vezani članci Andrej Plenković i Zoran Milanović Od narikanja do šmrkavca: Dosta im je više verbalnog rata premijera i predsjednika, može li njihov sastanak zaustaviti lavinu? Marijana Puljak Puljak odgovorila Milanoviću: "Njegove izjave govore o njemu, a ne o nama". Ima poruku i za premijera

Donio ju je nakon što je prethodnoga dana istekao tromjesečni moratorij na njegovu Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti od 25. lipnja 1991. te nakon što su zrakoplovi JNA bombardirali Banske dvore, u kojima je bilo smješteno tadašnje državno vodstvo na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom.

Zbog sigurnosnih razloga svoju povijesnu sjednicu Sabor je 8. listopada 1991. održao u zgradi Ine u Šubićevoj ulici u Zagrebu. Odlukom saborskog Predsjedništva Dan Hrvatskog sabora obilježen je izvođenjem hrvatske himne Lijepa naša domovino, minutom šutnje i obraćanjem predsjedavajućeg, potpredsjednika Sabora Ante Sanadera.

Sanader je istaknuo da se Odlukom o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske sa bivšom državom prije 29 godina Sabor još jednom pokazao kao stvarni nositelj i čuvar suvereniteta hrvatskog naroda i pravnog poretka.

Prošle godine 8. listopada obilježavao se kao Dan neovisnosti, bio je državni blagdan i neradni dan, novim kalendarom blagdana utvrđeno je da će se obilježavati kao Dan Hrvatskoga sabora, spomendan i radni dan.

Oglasio se predsjednik Milanović

U povodu Dana Sabora na Facebooku se oglasio predsjednik Zoran Milanović. Nakon niza dana u kojima je profil i istupe u javnosti koristio za napade, spomendan ga je omekšao. 

Hrvatski sabor je 8. listopada 1991. godine donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i...

Posted by Zoran Milanović on Thursday, 8 October 2020

''Hrvatski sabor je 8. listopada 1991. godine donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama bivše države čime je proglašena puna i nepovratna neovisnost Republike Hrvatske. Bila je to konačna potvrda – i to od najvišeg predstavničkog tijela hrvatske države - volje ogromne većine hrvatskih građana koji su se na referendumu 19. svibnja iste godine izjasnili kako žele samostalnu i suverenu Republiku Hrvatsku. Nakon lipanjske Ustavne odluke o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, Hrvatski je sabor 8. listopada 1991. trajno utvrdio spomenuti referendumski dokaz najvećeg nacionalnog jedinstva u novijoj hrvatskoj povijesti. Poštivati i dostojno obilježavati Dan neovisnosti najmanje je što možemo kao dug prema svima koji su na povijesnom referendumu glasali za samostalnost i suverenost Republike Hrvatske, kao i prema narodnim zastupnicima koji su 8. listopada 1991. volju hrvatskih ljudi jednoglasno podržali'', napisao je.