Obavijesti Video Pretražite Navigacija
što se dogodilo 8. 10. 1991.?

Sabor obilježava svoj dan: Spomendan omekšao i predsjednika Milanovića, oglasio se na Facebooku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obilježava se Dan Hrvatskog sabora u spomen na Odluku o raskidu državnopravnih veza Hrvatske s bivšom SFRJ.

Hrvatski sabor obilježava svoj Dan, spominjući se 8. listopada 1991., kada je prvi saborski saziv jednoglasno donio povijesnu Odluku o raskidu svih državnopravnih veza Hrvatske s bivšom državom SFRJ.

Pročitajte i ovo Građani na biralištima Iznenađenje s Pantovčaka Kako je Milanoviću palo na pamet da izbori budu u srijedu, a ne u nedjelju? Zoran Milanović Dan za pamćenje Obrat na obrat! Sve što trebate znati o najluđem danu u hrvatskoj političkoj povijesti

Donio ju je nakon što je prethodnoga dana istekao tromjesečni moratorij na njegovu Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti od 25. lipnja 1991. te nakon što su zrakoplovi JNA bombardirali Banske dvore, u kojima je bilo smješteno tadašnje državno vodstvo na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom.

Zbog sigurnosnih razloga svoju povijesnu sjednicu Sabor je 8. listopada 1991. održao u zgradi Ine u Šubićevoj ulici u Zagrebu. Odlukom saborskog Predsjedništva Dan Hrvatskog sabora obilježen je izvođenjem hrvatske himne Lijepa naša domovino, minutom šutnje i obraćanjem predsjedavajućeg, potpredsjednika Sabora Ante Sanadera.

Sanader je istaknuo da se Odlukom o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske sa bivšom državom prije 29 godina Sabor još jednom pokazao kao stvarni nositelj i čuvar suvereniteta hrvatskog naroda i pravnog poretka.

Prošle godine 8. listopada obilježavao se kao Dan neovisnosti, bio je državni blagdan i neradni dan, novim kalendarom blagdana utvrđeno je da će se obilježavati kao Dan Hrvatskoga sabora, spomendan i radni dan.

Oglasio se predsjednik Milanović

U povodu Dana Sabora na Facebooku se oglasio predsjednik Zoran Milanović. Nakon niza dana u kojima je profil i istupe u javnosti koristio za napade, spomendan ga je omekšao. 

Hrvatski sabor je 8. listopada 1991. godine donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i...

Posted by Zoran Milanović on Thursday, 8 October 2020

''Hrvatski sabor je 8. listopada 1991. godine donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama bivše države čime je proglašena puna i nepovratna neovisnost Republike Hrvatske. Bila je to konačna potvrda – i to od najvišeg predstavničkog tijela hrvatske države - volje ogromne većine hrvatskih građana koji su se na referendumu 19. svibnja iste godine izjasnili kako žele samostalnu i suverenu Republiku Hrvatsku. Nakon lipanjske Ustavne odluke o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, Hrvatski je sabor 8. listopada 1991. trajno utvrdio spomenuti referendumski dokaz najvećeg nacionalnog jedinstva u novijoj hrvatskoj povijesti. Poštivati i dostojno obilježavati Dan neovisnosti najmanje je što možemo kao dug prema svima koji su na povijesnom referendumu glasali za samostalnost i suverenost Republike Hrvatske, kao i prema narodnim zastupnicima koji su 8. listopada 1991. volju hrvatskih ljudi jednoglasno podržali'', napisao je.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene