Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U studenom u posjetu papi

Sabor HBK-a: "Brak se vidi kao nešto usputno i prolazno"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Redovito 57. plenarno zasjedanje Sabora Hrvatske biskupske konferencije (HBK), pod predsjedanjem predsjednika HBK-a zadarskoga nadbiskupa Želimira Puljića, počelo je u utorak prijepodne u Zagrebu,

Biskupi će na zasjedanju raspravljati o "Pohodu ad limina" Rimu, gdje svakih pet godina podnose izvješće o stanju i prilikama u svojim biskupijama, a tijekom boravka u Rimu, od 11. do 17. studenoga, susrest će se i sa Svetim Ocem Franjom

Pročitajte i ovo Papa Franjo Objavio Vatikan Papa Franjo u posljednji tren otkazao sudjelovanje u važnoj procesiji Papa Franjo predvodi misu za Veliki Petak - 1 Pati od respiratornih problema Papa Franjo na misu stigao u invalidskim kolicima: Nije mogao obred započeti na uobičajen način

Sudionici zasjedanja susrest će se u četvrtak s tajnikom Svete Stolice za odnose s državama nadbiskupom Paulom Richardom Gallagherom.

U Rimu će, kako su izvijestili, saslušati izvješća o dva obiteljska susreta u kolovozu i rujnu, koji su održani u Dublinu i Solinu.

Predsjednik HBK-a, nadbiskup Puljić istaknuo je kako se danas brak vidi kao nešto usputno, privremeno i prolazno te podsjetio na kršćanski pogled u kojem brak zajedništvo muškarca i žene, a obitelj zajedništvo roditelja i djece.

Biskupi će na plenarnom zasjedanju razmatrati i o suvremenim ekumenskim pitanjima te pitanju vjeronauka i kateheze. Saslušat će izvješća predsjednika pojedinih komisija, vijeća i odbora HBK-a.

Bit će riječi i o 40. obljetnici Branimirove godine koja je obilježena 1979. u Ninu u sklopu obilježavanja velike devetnice 13. stoljeća kršćanstva u Hrvata. Naglasak će, rečeno je, biti na obiteljskim temama te molitvi i nedjeljnoj misi.

Biskupi će raspravljati također i o mandatima u pojedinim tijelima HBK-a, izaslanicima na tijelima drugih biskupskih konferencija.

Nadbiskup Puljić najavio je i da će na konferenciji za medije u četvrtak biti predstavljeni zaključci zasjedanja Sabora HBK-a.

Zasjedanje Sabora HBK održava se od 9. do 11. listopada u sjedištu HBK-a u Zagrebu. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene