Berba maslina dobro se zahuktala, a uz toplo vrijeme ovih dana maslinici su puni berača. Ali neugodno iskustvo splitsko-dalmatinskog župana koji je nakon pada s masline završio na bolničkom liječenju podsjeća da su i ozlijede dio berbe. Bolnički liječnici i fizioterapeuti dobro znaju da će, upravo zbog onih koji stradaju u berbi, u ovo doba imati više posla.


Kaštelani dobro znaju da pogrešan pomak na grani masline može rezultirati odlaskom u prostorije Hitnog kirurškog odjela. A u splitskoj bolnici kažu da im već pristižu berači.

Vezani članci Berba maslina (Foto: Dnevnik.hr) - 1 I ove godine maslinovo ulje će biti vrhunsko, ali stručnjaci strahuju da će ga biti manje nego lani Otpilili stabla, odustali od traženja odštete (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Razočarani poljoprivrednici štetu nisu ni prijavili: Na mjestu gdje su bili maslinici, sada su samo tragovi stabala

Dok Jozo Franić bere masline, njegova se supruga stoji na čvrstom tlu. "Ja ću ga uhvatiti ako padne", našalila se.

A čini se kako je sa sezonom berbe maslina počela i sezona padova. Na opasnost pri berbi upozorava i viši fizijatar Vinko Tranfić, koji i sam posjeduje maslinik.

"Zna doći do uklještenja jer se zbog dizanja tereta može iskriviti disk", rekao je Tranfić te istaknuo i opasnost od težih ozljeda: "Ljudi u berbu vole otići sami pa nakon pada zna doći i do smrtnih slučajeva, pogotovo kada su u pitanju starije osobe."

Zbog toga je prilikom berbi maslina, kao i drugih fizičkih aktivnosti, najvažnija sigurnost.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr