Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sigurnost na prvom mjestu

Sa sezonom berbe maslina počela i sezona padova: U splitsku bolnicu počeli stizati berači

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Berba maslina dobro se zahuktala, a uz toplo vrijeme ovih dana maslinici su puni berača. Ali neugodno iskustvo splitsko-dalmatinskog župana koji je nakon pada s masline završio na bolničkom liječenju podsjeća da su i ozlijede dio berbe. Bolnički liječnici i fizioterapeuti dobro znaju da će, upravo zbog onih koji stradaju u berbi, u ovo doba imati više posla.

Kaštelani dobro znaju da pogrešan pomak na grani masline može rezultirati odlaskom u prostorije Hitnog kirurškog odjela. A u splitskoj bolnici kažu da im već pristižu berači.

Pročitajte i ovo Maslinovo ulje - 2 UPOLA MANJI UROD Vremenske (ne)prilike mnogima uništile urod: Zeleno zlato mogli bismo plaćati kao da je pravo Prepolovljen urod maslina u Istri - 4 Prvo hladnoća pa vrućine Hoćemo li i istarsko zeleno zlato uskoro papreno plaćati? "Poneka stabla nemaju niti jedno zrno... Što bude, bude. Moramo se pomiriti"

Dok Jozo Franić bere masline, njegova se supruga stoji na čvrstom tlu. "Ja ću ga uhvatiti ako padne", našalila se.

A čini se kako je sa sezonom berbe maslina počela i sezona padova. Na opasnost pri berbi upozorava i viši fizijatar Vinko Tranfić, koji i sam posjeduje maslinik.

"Zna doći do uklještenja jer se zbog dizanja tereta može iskriviti disk", rekao je Tranfić te istaknuo i opasnost od težih ozljeda: "Ljudi u berbu vole otići sami pa nakon pada zna doći i do smrtnih slučajeva, pogotovo kada su u pitanju starije osobe."

Zbog toga je prilikom berbi maslina, kao i drugih fizičkih aktivnosti, najvažnija sigurnost.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene