Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rusija je nekim državama istočne Europe i središnje Azije prijetila osvetom ako glasuju za ovotjednu rezoluciju Opće skupštine Ujedinjenih naroda koja nevaljanim proglašava krimski referendum o otcjepljenju od Rusije, rekli su diplomati UN-a.


Navodi o ruskim prijetnjama pojavili su se nakon što je Moskva optužila zapadne zemlje za uporabu 'sramotnog pritiska, sve do političkih ucjena i gospodarskih prijetnji' u pokušaju da privoli 193 članice UN-a da im se pridruže u neobvezujućoj rezoluciji o ukrajinskoj krizi.

Vezani članci Vladimir Putin Putin zvecka oružjem: "Rusija će biti prisiljena djelovati ako NATO prijeđe njezine 'crvene linije' prema Ukrajini" Digitalna COVID potvrda Ruše se rekordi po broju zaraženih: Sve više država uvodi strože mjere, ni na frizuru se neće moći bez COVID potvrde

Prema razgovorima s diplomatima zapadnih zemalja, od kojih je većina tražila da ostane neimenovana kako ne bi razgnjevili Moskvu, među metama ruskih prijetnji bili su Moldova, Kirgistan i Tadžikistan kao i nekoliko afričkih država.

Glasnogovornik ruske misije u UN-u zanijekao je da je Moskva prijetila bilo kojoj zemlji odmazdom ako podrži rezoluciju i kazao : 'Mi nikada nikome ne prijetimo. Samo objašnjavamo stanje'.

Po riječima diplomata ruske prijetnje nisu bile određene, ali su rekli da je onima koje je Rusija upozorila neka ne podrže rezoluciju bilo jasno da bi mjere odmazde mogle uključivati korake poput protjerivanja stranih radnika iz Rusije, obustave izvoza plina ili zabrane uvoza određenih proizvoda u Rusiju.

Na kraju je rezoluciju koja referendum na Krimu održan 16. ožujka ocjenjuje tekstom bez pravne vrijednosti skupština podržala sa 100 glasova za, 11 protiv i 58 suzdržanih, a 24 države nisu glasovale.

Izaslanstva Kirgistana i Tadžikistana nisu odgovorila na zahtjev agencije Reuters za izjavu o navodnim ruskim prijetnjama. Obje zemlje bile su među 24 članice koje u srijedu nisu glasovale.

Rusija 'uzvraća' udarac Zapadu

Na pitanje jesu li Rusi dali izravne ili neizravne naznake da bi bivše sovjetske republike mogle biti kažnjene jer su glasovale za rezoluciju, moldavski veleposlanik pri UN Vladimir Lupan rekao je da 'nije bio prisutan na toj raspravi' te da to 'ne može zaključiti ili potvrditi'.

'Uobičajeno je da prije glasovanja o tome raspravite s više zemalja. O ovom se pitanju doista razgovaralo između moldavskih i ruskih vlasti. O tome smo razgovarali s našim partnerima (iz Europske unije)', rekao je agenciji Reuters i dodao da su, EU i Rusija, naravno, imali različita gledanja na glasovanje.

Moldova nastoji sva pitanja s Rusijom riješiti mirno i dijalogom, reka je Lupan, a njegova je zemlja naposlijetku glasovala za rezoluciju. Lupan je dodao i da Zapad nije prijetio Moldovi.

Na pitanje o ruskim tvrdnjama o ucjenama zapadnih država drugih članica francuski veleposlanik Gerard Araud rekao je novinarima: 'kada gubite trebate biti dobar gubitnik'. 'Mislim da je Rusija loš gubitnik. Izgubili su i to sa 100 glasova'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju