Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije to samo sreća...

Povijesna akcija na Tajlandu: Ronilac koji je spašavao dječake otkrio zanimljiv detalj pomoću kojeg su ih pronašli

Dječaci zarobljeni u podzemnoj pećini na Tajlandu (Foto: AFP) - 1
Dječaci zarobljeni u podzemnoj pećini na Tajlandu (Foto: AFP) - 1 Foto: Afp
Ronilac koji je sudjelovao u spašavanju 12 dječaka i njihovog trenera iz špilje na Tajlandu kaže da nije sreća zaslužna za uspjeh akcije.

Mali nogometaši i njihov trener koji su iz špilje na Tajlandu oslobođeni nakon 17 dana provedenih u mraku, pronađeni su zahvaljujući njihovom mirisu, otkrio je britanski ronilac koji je bio dio spasilačke ekipe.

Pročitajte i ovo Elon Musk (Foto: AFP) Sukob za vrijeme spašavanja Ronilac iz tajlandske spilje tužio Elona Muska, traži najmanje 75 tisuća dolara Spašavanje dječaka na Tajlandu (Foto: AFP) "Nismo sigurni je li ovo čudo..." Sretan kraj drame na Tajlandu: Spašeno svih 12 dječaka i trener koji su više od dva tjedna bili zatočeni u špilji

John Volanthen iz Bristola bio je jedan od inozemnih stručnjaka koji su sudjelovali u spašavanju 12 dječaka i trenera.

"Spominjalo se u medijima da se radilo o sreći, ja bih rekao da to nikako nije slučaj. U ovakvim situacijama postupak izgleda tako da ronimo, a gdje god ima prostora izlazimo na površinu, vičemo i mirišemo i u ovom slučaju mi smo namirisali djecu prije nego smo ih vidjeli", objasnio je.

Britanac Rick Stanton također je ronio zajedno s Volanthenom. Ovaj umirovljeni 56-godišnji vatrogasac smatra da oni nisu heroji. "Mi smo samo koristili vrlo jedinstveni skup vještina koji inače upotrebljavamao za vlastite interese, a ponekad ih možemo upotrijebiti i tako doprinijeti zajednici", rekao je.

Govoreći o trenutku u kojem su pronašli dječake i terenera, rekao je da su ih brojali dok nisu došli do broja 13 i osjećaj je bio nevjerojatan. Od tog trenutka razmišljali su samo o tome kako ih izvući.

"Akcija je bila bez presedana. Nikada ništa poput ovoga nije bilo učinjeno. Tako da naravno da je bilo dvojbi", rekao je o spašavanju i dodao kako su unatoč svemu imali sve preduvjete da plan uspije zahvaljujući podršci koju su dobili od tajlandskih vlasti i spasilačkih organizacija.

Dječaci zarobljeni u podzemnoj pećini na Tajlandu (Foto: AFP) - 1 Spašeni dječaci u bolnici (Foto: AFP) Foto: Afp

Dječaci idući tjedan izlaze iz bolnice

Dvanaestorica tajlandskih dječaka nedavno spašenih iz poplavljene špilje bit će iz bolnice otpuštena iduci tjedan, izjavio je u subotu tajlandski ministar zdravstva Piyasakol Sakolsatayadorn.

Posljednja skupina koju je činilo dvanaest članova nogometnog tima "Veprići" i njihov trener, iz špilje je sigurno izvučena u utorak navečer čime je okončano dramatično spašavanje nakon više od dva tjedna neizvjesnosti.

Dječaci i njihov dvadesetpetogodišnji trener dobro se oporavljaju fizički i mentalno i iz bolnice će biti otpušteni u četvrtak 19. srpnja, rekao je Piyasakol novinarima.

"I dječake i njihove roditelje moramo pripremiti na pozornost koju će privući po izlasku iz bolnice", istaknuo je.

"Sada mi je dobro. Hvala što ste me spasili"

Na videosnimci objavljenoj na konferenciji za novinare, dječaci su izgledali dobro, sjedili su na krevetu i zahvalili se spasiocima.

"Sada mi je dobro", rekao je 14-godišnji Note. "Hvala što ste me spasili", dodao je.

Dječaci u dobi od jedanaest do 16 godina te njihov 25-godišnji trener planirali su istražiti kompleks špilja na sjeveru Tajlanda, sat vremena nakon treninga 23. lipnja.

No, monsunske kiše poplavile su prolaze, pa su ostali zatočeni sve dok ih dvojica britanskih ronilaca nisu otkrila 2. srpnja.

Svi su spašeni u trotjednoj akciji u organizaciji tajlandske vojske i međunarodnog tima speleoloških ronilaca, što je izazvalo radost i olakšanje u cijelom svijetu. (Hina/Ma.B.)


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene