Svi dječaci i njihov trener koji su dva tjedna bili zatočeni u špilji na sjeveru Tajlanda u "vrlo su dobrom mentalnom stanju", rekli su liječnici u srijedu. Objavljena je i prva snimka dječaka nakon izlaska iz špilje. Dječaci su snimljeni u bolnici u krevetima kako mašu i sklapaju ruke u znak zahvalnosti.

Galerija


"To je možda stoga što su cijelo vrijeme bili zajedno kao ekipa pomažući jedan drugome", rekao je lokalni zdravstveni djelatnik na konferenciji za novinare u bolnici Chiangrai Prachanukroh, gdje se nalaze spašeni dječaci.

Vezani članci Dječaci zarobljeni u podzemnoj pećini na Tajlandu (Foto: AFP) - 1 Povijesna akcija na Tajlandu: Ronilac koji je spašavao dječake otkrio zanimljiv detalj pomoću kojeg su ih pronašli Spašavanje dječaka na Tajlandu (Foto: AFP) Sretan kraj drame na Tajlandu: Spašeno svih 12 dječaka i trener koji su više od dva tjedna bili zatočeni u špilji

"Svi su dobro, nijedan nema temperaturu ni ozbiljne infekcije. Samo trojica od njih imaju blažu upalu pluća", rekao je Thongchai.

Spašeni dječaci izgubili prosječno oko 2 kg, no u dobrom su općem stanju

U nešto više od dva tjedna, koliko su proveli u poplavljenoj špilji Tham Luang, tajlandski dječaci i njihov trener u prosjeku su izgubili oko 2 kilograma, no njihovo opće stanje je dobro i ne pokazuju znakove stresa, izvijestio je u srijedu predstavnik ministarstva zdravstva.

Tajlanđani su na jučerašnje izvlačenje posljednje grupe iz špilje reagirali s olakšanjem, zahvalnošću i oduševljenjem. Svi dječaci i njihov trener helikopterima su prevezeni u obližnju bolnicu gdje im je pružena zdravstvena skrb.

"Po našem mišljenju u dobru su stanju i nisu pod stresom. Tijekom boravka u špilji prosječno su izgubili oko dva kilograma", rekao je predstavnik tajlandskog ministarstva zdravstva Thongchai Lertwilairattanapong.

Roditeljima četvorice dječaka koji su u nedjelju prvi izvučeni iz špilje dopušteno je da ih posjete, no morali su odjenuti zaštitna odijela i od njih se udaljiti oko dva metra.

Thongchai je kazao da jedan dječak iz posljednje grupe spašenih ima upalu pluća te da su svi dječaci cijepljeni protiv tetanusa i bjesnoće.

Premijer Prayuth Chan-ocha je od javnosti zatražio da dječacima pruži dovoljno vremena i prostora za potpuno oporavak.

"Važno je dati im dovoljno prostora i omogućiti im da neometano uče", kazao je novinarima.

Voditelj misije spašavanja Narongsak Osottanakorn je na konferenciji za novinare otkrio da je odluka o vremenu izvlačenja dječaka donesena pošto je ustanovljeno da razina kisika u dijelu špilje u kojemu su bili zarobljeni rapidno pada.

"Ranije smo izvijestili da iznosi samo 15 posto, no tada vam nismo željeli reći da bi, ako padne na 12 posto dječaci i njihov trener mogli pasti u stanje šoka i kome. Drugi razlog da se grupa izbavi iz špilje što je prije moguće bila je vremenska prognoza po kojoj je stizala obilna kiša", objasnio je.

Voditelj tajlandskih marinaca: "Nismo mi nikakvi junaci"

Na vidjelo izlazi još jedan podatak koji je mogao ugroziti spašavanje. Naime, grupa australskih ronilaca za britanski Guardian i BBC u srijedu je otkrila da su se crpke za vodu smještene u špilji pokvarile, odnosno da su prestale raditi u utorak kasno navečer, samo nekoliko sati pošto je spašena i posljednja grupa.

Voditelj marinaca koji je nadzirao misiju spašavanja kontra-admiral Apaorn Yuukongkaew pozdravio je napore svih međunarodnih suradnika.

"Nismo mi nikakvi junaci. Ponosni smo što smo sudjelovali u misiji, a ona je bila uspješna zbog suradnje i pomoći koja je stizala iz cijeloga svijeta. Marinci su za ovo obučeni, a njihov je moto: Mi ne napuštamo ljude u nevolji."

U bolnici do tjedan dana

Cijela skupina - 12 dječaka u dobi između 11 i 16 godina i njihov trener - ostat će u bolnici do tjedan dana kako bi im se osigurala primjerenu pomoć.

To znači da će skupina propustiti finale Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji u nedjelju, na koje ih je pozvao predsjednik FIFA-e Gianni Infantino. Liječnici su rekli da barem mogu gledati prijenos na televiziji.

U dramatičnoj trodnevnoj spasilačkoj operaciji svih 12 članova mlade nogometne momčadi i njihov trener bili su uspješno spašeni iz pećine Tham Luang Khun Nam Nong, blizu tajlandske granice s Mjanmarom.

Prva četvorica dječaka spašena su u nedjelju navečer, a slijedila su druga četvorica u ponedjeljak te zadnja četvorica i trener u utorak. Oni su nakon nogometnog treninga 23. lipnja ušli u špilju s namjerom da ju istraže, no zbog jakih kiša špilja je poplavljena te više nisu mogli izići.

Zapovjednik spasilačke operacije Narongsak Osottanakorn pozdravio je ishod "obavljene nemoguće misije" i pozvao svijet da nešto nauči iz toga kako se takav incident više nikad ne bi ponovio. (Hina)