Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Presuda Europskog suda u Strasbourgu koji je segregaciju romske djece na jezičnoj osnovi ocijenila nezakonitom, razveselila je romska mjesta Orehovicu, Podturen i Trnovec.


Svi akteri iz Međimurja požurili su u Zagreb kako bi zajedno proslavili pobjedu. Gordan, Siniša i Josip trojica su od ukupno 14-ero učenika koji su se tijekom školovanja osjetili odbačenima od društva. Danas, s potvrdom europskog suda, da su tijekom školovanja bili nezakonito diskriminirani, ponosno hodaju uzdignute glave. Za dan koji je godinama čekao Gordan Oršuš je pripremio i svečani govor. 'Puno to znači, to jako puno znači, nakon toliko godina. Jako sam sretan što je sud priznao da sam bio u pravu', istaknuo je.

Vezani članci Stjepan Mesić (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) Mesić pred EU sudom za ljudska prava pokrenuo još jedan proces protiv Hrvatske Na konstituirajućoj sjednici sudjelovalo je i 11 hrvatskih zastupnika Foto: Dnevnik.hr) Neki novi, neki stari: Evo što od mandata očekuju naši zastupnici u Europskom parlamentu

Njemu i drugima država je u roku od dva mjeseca dužna isplatiti po 4500 eura, odredio je Europski sud ocijenivši segregaciju romske djece u školi na jezičnoj osnovi, protuzakonitom. 'Zapravo, mi nikad nismo sumnjali da će to na kraju tako završiti, ono što mene čudi je zapravo da nam je toliko drugo trebalo da je toliko instanci to pitanje moralo proći', rekla nam je odvjetnica Lovorka Kušan. Prve tužbe podnijeli su prije osam godina, preko općinskog suda u Čakovcu i Ustavnog suda, no pobjedu su odnijeli tek na Europskom sudu u Strasbourgu. Bez obzira na to što je presuda donesena tijesnom većinom, ona će promijeniti budućnost sudske prakse.

'Važno je naglasiti da Hrvatska nije iznimka u ovom slučaju, nego da se segregacija u edukaciji romske djece pojavljuje širom Europe. Ovaj slučaj postavlja presedan koji se može koristiti u svrhu osiguranja da se segregacija romskih učenika ne pojavljuje u drugim zemljama', pojasnila je Lydia Gal, iz Europskog centra za prava Roma. Veselje danas bivših učenika bit će konačno kada država poduzme korake za poboljšanje obrazovanja mladih Roma.