Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U iznenadnom, solo potezu guvernera HNB-a Željka Rohatinskog neki vide pravu političku poruku, pogotovo u predizborno vrijeme kada bi ga mnoge stranke voljele vidjeti u vlastitim redovima.


Guverner je do sada uvijek negirao da planira ući u politiku. Ali njegovi prijatelji i poznanici kažu kako je teško procijeniti ima li političke ambicije. On rijetko govori. No kad nešto kaže, svi mu vjeruju. Za guvernera HNB-a predložio ga je 2000. Mato Crkvenac.

Vezani članci Građani u redovima čekaju pred HNB-om Ogroman red ispred HNB-a: Građani pohrlili po novu kovanicu s Pelješkim mostom Potpisan Memorandum o razumijevanju u vezi prekoračenja po tekučem računu Vlada s bankama potpisala Memorandum o novim pravilima za minuse po tekućim računima, doznajte što se mijenja

>> Rohatinski spašava gospodarstvo sa 6,3 milijardi kuna kredita

>> 'Rohatinski je poručio Vladi da je nekompetentna'

'On uvijek gleda stvari u više koraka unaprijed. Nije pod nikakvim utjecajem autoriteta', rekao je Mato Crkvenac. Rohatinski radi danonoćno, tvrdi bivši ministar financija, i svaku odluku argumentira. 'On sa užitkom političarima zna reći ne', ističe Crkvenac.

Glavni urednik časopisa Lider Miodrag Šajatović slično opisuje guvernera HNB-a. 'Vuk samotnjak. To je čovjek koji sluša druge ali poteze donosi i osmišljava sam, i naravno sam i stoji iza njih', rekao je Šajatović.

Na mjestu guvernera Rohatinski je već jedanaest godina, a prati ga visok rejting u javnosti. 'U kriznim vremenima je nekim mjerama ipak spasio njihovu ušteđevinu. Ljudi ga vole i što im drži, s čime se ja ne slažem do kraja, sve ove godine čvrst tečaj kune i na neki način olakšava otplatu kredita', objašnjava Šajatović.

Kod Željka Rohatinskog nema mjesta improvizaciji. 'Ono što on vidi, zna i može sa stajališta monetarne politike, nikako da se složi u neku širu ekonomsku i razvojnu politiku koja bi više pridonijela državi', kaže Crkvenac.

Zbog naklonosti građana, neke bi ga stranke voljele imati na svojim listama na predstojećim izborima. Naši sugovornici tvrde - teško je procijeniti ima li guverner političkih ambicija. 'On je predlagao godinama mjere ekonomske politike, pa bi bilo zgodno da u nekom trenutku dođe u situaciju da ih pokuša i provesti', zaključuje Šajatović.

Drugi mandat Željku Rohatinskom na čelu Hrvatske narodne banke istječe sredinom 2012.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju