Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dio oporbe smatra da novca ima

'Rohatinski je poručio Vladi da je nekompetentna'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski je odlukom o otpuštanju 6,3 milijarde kuna poslovnim bankama koju je donio bez konzultacija s Vladom odaslao jasnu poruku o kompetentnosti Vlade i situaciji u kojoj se Hrvatska nalazi.

Guverner Rohatinski, umjesto s Vladom, konzultirao se s predstavnicima vodećih banaka i poslodavaca, poslavši time jasnu poruku 'da smo u problemima, te da ne vjeruje u kompetentnost vlade koja nije učinila ništa', poručio je Gordan Maras (SDP).

I Damir Kajin (IDS) upitao je kako treba protumačiti potez HNB-a koji 'komunicira s bankarima umjesto s vladom'. Guvernerovo objašnjenje 'da pomaže gospodarstvenicima, a ne Vladi, niti nekoj političkoj opciji', ocijenio je nategnutim i neuvjerljivim.

Nije neuobičajeno da HNB povlači slične poteze. Oni su neovisna institucija i nema potrebe da obavještavaju ministarstvo financija ili Vladu o svojim potezima. Ovaj će potez donijeti pozitivne promjene. ministrica Martina Dalić Reagirao je Ivan Šuker (HDZ), istaknuvši da guverner ima vrlo visok stupanj neovisnosti i autonomno pravo da poduzima ovakve poteze te dodao kako smatra da je guvernerova odluka kompatibilna s aktivnostima Vlade.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin O HDZ-u i DP-u Grbin: "Nema boljeg ljepila od novca" Domovinski pokret do kuda će moći ići? Domovinski duh dolazi na vlast: Ovo je 10 stupova DP-a za preobrazbu Hrvatske

>> Rohatinski spašava gospodarstvo sa 6,3 milijardi kuna kredita

>> HNB spašava gospodarstvo: Banski dvori odgovorili Rohatinskom

Vladin prijedlog novoga zakona o jamstvenom fondu s nakanom jačanja sposobnosti gospodarstvenika za pokretanje novih i dovršetak već započetih projekata, dobio je potporu saborskih klubova iako je iz oporbe upozoreno da vladine mjere dolaze prekasno i presporo.

'U ovoj situaciji kada smo 'na putu da izađemo iz krize', dobra je svaka gospodarska mjera', poručio je Gordan Maras (SDP), upozorivši da vlada reagira 'poput puža'.

'Ne znamo investirati novac'

'Novaca očito ima, ali ga ne znamo investirati', rekao je Maras te podsjetio kako HDZ-ova vlada u zadnjih sedam godina nije uspjela povećati zaposlenost, da zadnje dvije godine bilježimo gospodarski pad od 7,4 posto, a istodobno se kontinuirano odbacuju svi SDP-ovi prijedlozi za izlazak iz postojeće krize.

Ivan Šuker (HDZ) ustvrdio je kako će predloženi zakon s državnim jamstvima od milijardu kuna pomoći poslovnim bankama da se upuštaju i u riskantnije kreditne plasmane.

Zadovoljstvo predloženim zakonom izrazio je i Zlatko Koračević (HNS/HSU) koji je ustvrdio da se pred saborskim zastupnicima konačno našao jedan provediv zakon u situaciji kada je hrvatskom gospodarstvu potrebna 'vrlo konkretna pomoć'. (HIna)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene