Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OŠ Bukovac

Roditelji traže zašititu učiteljice koja je ukazivala na korupciju pa završila kod psihijatra

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Učiteljici razredne nastave OŠ Bukovac Vlatki Bugarin, koju različiti sugovornici navode kao iznimnu profesionalku, prijeti otkaz.

Prije dva tjedna ravnateljica Mirjana Boras, koja je školu preuzela prije dvije godine, učiteljicu je poslala na psihofizičku procjenu pod prijetnjom izvanrednog otkaza ako mu se ne odazove.

Pročitajte i ovo Uhićen Darinko Dumbović - 1 Javna nabava Poduzetnik priznao kako su se sređivali poslovi za Dumbovićeva sina Darka: Dobio uvjetnu kaznu Ukrajinski ministar poljoprivrede Solski osumnjičen za korupciju Ne slaže se s optužbama Osumnjičen ukrajinski ministar: Priskrbio si je državno zemljište vrijedno milijune dolara?

Psihijatri medicine rada ocijenili su da je Bugarin, koja na školi radi 15 godina, sposobna za rad s djecom. Razlog je, tvrdi bivši sindikalni povjerenik Ante Krištić, mobing jer Bugarin od lanjskog ožujka kada je izabrana u Školski odbor (tijelo koje između ostalog ocjenjuje rad ravnatelja) od strane zaposlenika, ukazuje na nezakonitosti u vođenju škole.

'Riječ je o korupciji. Ravnateljica je svojevoljno odabrala osiguravajuće društvo Allianz kao kuću kojoj treba povjeriti osiguranje djece iako je bilo i drugih ponuda čije postojanje je spomenula, ali ih nije javno predstavila. Naknadno su roditelji djece napravili analizu svih ponuda i shvatili da je Allianzova treća ili četvrta po povoljnosti. Treba reći da je Allianz iste godine kada je ravnateljica preuzela školu donirao pet tisuća kuna za uređenje knjižnice', kaže Ante Krištić koji je sam pozvao prosvjetnu inspekciju nakon što je učiteljica Bugarin opozvana s mjesta članice Školskog odbora nezakonito jer, tvrdi Krištić, sastanak o opozivu zakonski smije sazvati sindikat odnosno Radničko vijeće, a ne ravnateljica što je bio slučaj.

Vrgorac: Roditelj ispljuskao nastavnicu jer mu dijete NIJE palo razred!

'Napravila je pritisak na djelatnike, pa su opozvali Bugarin. Indikativno je da je inspekcija na teren izašla 17. siječnja, dva mjeseca nakon što sam zatražio nadzor. Ravnateljica sve vrijeme daje do znanja da neki u školi mogu raditi što žele, a drugi moraju slušati. Krivotvoreni su i zapisnici sjednica Učiteljskog vijeća. Više od mjesec dana sam čekao izvješće Ministarstva obrazovanja o provedbi nadzora, a dobio sam ga dan nakon što sam dao ostavku na mjesto sindikalnog povjerenika, 5. ožujka',¬ kaže Krištić koji je od tada na bolovanju. Iznimno je razočaran svojim sindikatom Preporod.

Učiteljicu Vlatku Bugarin javno podržava i 16 obitelji njezinih učenika od ukupno 19 obitelji i traže da je mjerodavne institucije zaštite, pa su pismo slali sada već bivšem ministru Željku Jovanoviću.

'Stroga je i pravedna, jedna od onih koji se pamte za cijeli život. Njezine metode rada su drugačije od ostalih, pa nemaju sva djeca uzorno vladanje, a za peticu moraju naučiti sve gradivo. Podučava ih građanskome odgoju, domaćinstvu, i kritičkom razmišljanju, a oni je obožavaju', kaže Zrinka Matijević Veličan, članica Vijeća roditelja.
Djeca su, tvrde roditelji koju se okupili kako bi podržali učiteljicu, danima plakala nakon što je Vlatka Bugarin završila na bolovanju u trajanju od mjesec i pol. Dogodilo se to u ožujku nakon inspekcije Agencije za odgoj i obrazovanje kojoj su djeca svjedočila u razredu. Tvrde da je atmosfera bila užasna. Učiteljica je tom prilikom savjetnici Agencije Snježani Lustig pozvala policiju jer joj se tvrdi, nije službeno predstavila.

Osim odabira osiguravajućeg društva, roditelji pismom ukazuju na niz drugih problema jer škola ima azbestni krov, prokišnjava joj dvorana, za vrijeme jačih oborina dižu se fekalne vode u jednom od nekoliko zahoda. Zbog toga je učiteljica Vlatka Bugarin bila pozvala i sanitarnu inspekciju koja je Školu novčano kaznila. Zbog toga što je manjkalo papira i sapuna, ali i zahodskih daski, ravnateljica Mirjana Boras trima spremačicama dala je opomene pred otkaz jer je 'nisu obavijestile da ičega nedostaje te da je to također dio spremačkog posla. Spremačice su i ranije bile usmeno opomenute za neke druge propuste', rekla nam je ravnateljica Boras.

Većinu akcije koje Mirjana Boras kao čelnica škole provodi, a među njima su i donirani ormarići za prvašiće, roditelji smatraju nepotrebnima jer se preko djece pokušava nagovoriti roditelje da daju novac za nabavku novih. Učiteljicu Bugarin podržala je i Hrvatska udruga nastavnika, a bivša ravnateljica škole Zdenka Moslavac u telefonskom razgovoru navela je da je Vlatka Bugarin 'iznimno savjesna i odgovorna učiteljica'. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene