Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Droga na Ultri

Objavljeni rezultati istraživanja: Hoće li dovesti do više policije u Splitu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ured za suzbijanje zlouporabe droga Vlade RH na konferenciji za novinare u Kući Europe predstavio je rezultate istraživanja "Europsko web istraživanje droga: obrasci uporabe" i "Utjecaj glazbenog festivala i turističke sezone na potrošnju droga u Splitu"

12:10 - ''Da bismo krojili dobru politiku vezano uz ovisnosti potrebna su nam istraživanja'', rečeno je na konferenciji. A hoće li rezultati dovesti do više policije u Splitu? ''Trebate imati dobar balans između prevencije i represije. Nama nije interes protiv Ultre, ali želimo vidjeti kakvi su utjecaji sezone'', rečeno je na konferenciji.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić U Dnevniku Nove TV Ne propustite posljednje i najrelevantnije predizborno istraživanje Crobarometar 25.03.2024. - 2 DONOSI DNEVNIK NOVE TV Novi Crobarometar: Istraživanje otkriva je li Milanović uspio srušiti rejting HDZ-u i koga bi građani radije za premijera

12:05 - Tijekom turističke sezone došlo je do porasta u tjednoj potrošnji sve tri glavne psihostimulirajuće droge, što je još izraženije bilo za vrijeme festivala. Potrošnja extasyja u tjednu održavanja festivala porasla je 30 puta u odnosu na referentni tjedan i oko 15 puta na istraživani tjedan unutar sezone (kolovoz).

Klasične droge su dominirale u stopama potrošnje, no zabilježena je i potrošnja nekih novih tipova droga.

12:01 - Predstavljeni su i rezultati istraživanja iz 2016. godine kojim se željelo istražiti utječe li festival elektroničke glazbe u Splitu na potrošnju psihoaktivnih tvari.

''Kao idealno mjesto izabrali smo grad Split koji je naš najveći priobalni grad koji privlači veliki broj turista, a zadnjih nekoliko godina održava se veliki festival elektroničke glazbe'', rekla je Senka Terzić.

Uzorci su prikupljani u tri sedmodnevna razdoblja, prije ljeta, za vrijeme festivala i u kolovozu. Unutar istraživanja uključen je veliki broj urinarnih biomarkera. Istraživanje je pokazalo da se najviše konzumira kanabis.

11:47 - Prvo su predstavljeni rezultati "Europskog web istraživanja droga: obrasci uporabe".

Rezultate je predstavio član europske agenicije za droge. Protekla dva stoljeće razvili su alate za prikupljanje rezultata na europskoj razini. Za potrebe istraživanja korišten je upitnik, a sudjelovalo je 6 zemalja, među kojima je i Hrvatska.

U prosjeku, u Hrvatskoj je svakom ispitaniku trebalo 10 minuta da ispuni upitnik online. Ispitanici iz Hrvatske posebno su mladi.

Predstavljanje rezultata istraživanja

Ured za suzbijanje zlouporabe droga Vlade RH na konferenciji za novinare u Kući Europe predstavit će rezultate "Europskog web istraživanja droga: obrasci uporabe" i "Utjecaj glazbenog festivala i turističke sezone na potrošnju droga u Splitu"

Riječ je o inovativnim pristupima praćenja problematike droga koji omogućavaju dobivanje šireg uvida u uporabu droga. Na inicijativu vladinog Ureda, Institut Ruđer Bošković lani je proveo istraživanje potrošnje droga primjenom analize odabranih urinarnih biomarkera droga u otpadnoj vodi u Splitu.

Ta metoda dosad se u Hrvatskoj provodila i u Zagrebu i Zadru, a provodi se i u 50-ak drugih europskih gradova. O inovativnim pristupima praćenju problematike droga govorit će Željko Petković, ovlašten za obavljanje poslova ravnatelja Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade RH, João Matias, znanstveni analitičar u Europskom centru za praćenje droga i ovisnosti o drogama te Senka Terzić, znanstvena savjetnica u Institutu Ruđer Bošković.

Predstavljanje rezultata široj stručnoj javnosti

Nakon završetka konferencije, održat će se skup na kojem će se rezultati istraživanja predstaviti široj stručnoj javnosti. Skup će otvoriti potpredsjednik Vlade, ministar uprave i predsjednik Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Vlade RH Ivan Kovačić te predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ines Strenja-Linić. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene