Ivica Todorić (Foto:Pixsell, Tomislav Miletic)
Ivica Todorić (Foto:Pixsell, Tomislav Miletic)

Državno odvjetništvo pokrenulo je početkom godine još jednu, treću, istragu u slučaju Agrokor, kojom su prema neslužbenim informacijama, obuhvaćeni osnivač i bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić, prijašnja izvršna dopredsjednica koncerna za poslovanje i poslovni razvoj Piruška Canjuga te nekadašnji direktor u Agrokoru zadužen za građevinske investicije Ante Huljev.


Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo tereti ih za kazneno djelo zloporabe položaja u gospodarskom poslovanju, kojim su oštetili Agrokor, a sebi pribavili ilegalnu imovinsku korist u iznosu od 1.250.000 eura.

Curenje novca prilikom realizacije sale-leaseback ugovora

Vezani članci Agrokor (Foto: Filip Kos/PIXSELL) Državno odvjetništvo sumnjiči 29 osoba u 13 optužnica: "Potpisali ukupno 3070 mjenica koje sadrže neistinite navode i predali ih na otkup'' Ivica Todorić (Foto: Sanjin Strukić/Pixsell) Todorić ima novu poruku za premijera: "Ovo je kraj. Plenković će se vrlo brzo morati suočiti s činjenicama"

"Rješenje o provođenju istrage postalo je pravomoćno, a u tijeku je postupak dobivanja suglasnosti za vođenje kaznenog postupka od nadležnog tijela Velike Britanije. Postoji osnovana sumnja da su osumnjičenici počinili navedena kaznena djela tijekom studenoga i prosinca 2013. godine u Zagrebu i Chamu (Švicarska), a kaznenim djelima pribavljena je korist jednom trgovačkom društvu u Švicarskoj, odnosno oštećeno je trgovačko društvo A. d.d. za iznos od 1.250.000,00 eura, odnosno 9.547.962,50 kuna", priopćeno je iz Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu.

"Ujedno, ovo je državno odvjetništvo 27. prosinca 2018. donijelo rješenje o provođenju istrage protiv državljanke Republike Austrije(1971.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz članka 246. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona, zbog istog događaja, no navedeno rješenje još nije postalo pravomoćno. Ovo državno odvjetništvo nastavlja s provođenjem daljnjih zakonom predviđenih radnji vezano za poslovanje koncerna A. radi utvrđenja postojanja elemenata kaznenih djela za koja se progon poduzima po službenoj dužnosti", dodaje se u priopćenj ŽDO-a.

Nova istraga vezana je uz poslovna događanja u Agrokoru 2013. godine. Konkretno, riječ je o tzv. sale-leaseback ugovorima između Agrokora i američkog nekretninskog fonda W. P. Carey s kojim je Agrokor zaključio više ugovora o prodaji nekretnina, skladišta, supermarketa i hipermarketa te povratnog najma prostora.

"Ukratko, Agrokor je W. P. Careyju prodavao svoje nekretnine i tako u svakoj transakciji dobivao iznose od više desetaka milijuna eura svježeg kapitala dok je istodobno s tim fondom ugovarao dugoročni najam tih nekretnina. Smatra se da je Agrokor na taj način zapravo zaobilazio klasično kreditiranje kod poslovnih banaka, a ujedno je mogao iskazivati manju zaduženost u financijskim izvješćima. No tužiteljstvo ne inkriminira sale-leaseback ugovore kao takve, nego 'curenje' dijela sredstava prilikom njihove realizacije", piše Jutarnji list.

Sporna isplata

Krajem 2013. godine, u petoj takvoj transakciji, Agrokor je W. P. Careyju prodao i odmah uzeo u najam više maloprodajnih trgovina za iznos od oko 67 milijuna eura. Tom je prilikom Agrokor jednoj tvrtki u Švicarskoj isplatio pozamašan iznos, 1,25 milijuna eura, za usluge posredovanja i savjetovanja u spomenutom poslu.

Provjeravajući ove transakcije, istražitelji su utvrdili da je plaćanje švicarskoj tvrtki u prosincu 2013. naložio Ivica Todorić. Uz navodno sudjelovanje Piruške Canjuge, Todorićev nalog operativno je proveo Ante Huljev, piše Jutarnji. Daljnjim provjerama, dodaju, ispostavilo se da je novac zapravo isplaćen na račun offshore tvrtke u Švicarskoj, jedne od onih koje osnivaju tamošnji, za to specijalizirani odvjetnici kako bi stvarni vlasnik ostao nepoznat.

Usto, nisu pronađeni nikakvi "tragovi" poslovne aktivnosti te tvrtke, poput dokumentacije, specifikacije pruženih usluga ili slično, vezane uz navodno savjetovanje Agrokora. Istražitelji su zaključili da stvarne savjetničke usluge uopće nisu pružene, nego je riječ o fiktivnom pokriću za izvlačenje novca iz Agrokora. Tome u prilog govore i podaci pribavljeni putem međunarodne pravne pomoći iz Švicarske, objavio je Jutarnji list. (Hina,M.V.)

Otac i sin teško opečeni: Izvukli dvoje maloljetne djece iz stana koji je progutao požar