Obavijesti Video Pretražite Navigacija
prikupljeno više od 34 mil. kn.

Milin tata potvrdio za DNEVNIK.hr: "Pristali smo na ponudu bolnice! Hvala svima, ali kuću smo već prodali"

Mila Rončević (Foto: Screenshot/LifeforMila)
Mila Rončević (Foto: Screenshot/LifeforMila) Screenshot/LifeforMila
Aktualno Galerija Mila Rončević (Foto: Screenshot/LifeforMila) Mila Rončević (Foto: Screenshot/LifeforMila) Foto: Screenshot/LifeforMila Novinar Marko Balen (Foto: Dnevnik.hr) Novinar Marko Balen (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Ravnatelj KBC-a Rijeka Davor Štimac (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Marin Rončević, otac malene Mile, za čije je liječenje dosad prikupljeno više od 34 milijuna kuna, potvrdio je kasno večeras da su pristali na ponudu dječje bolnice iz Philadelphije i da ujutro putuju za SAD.

"Prije 7 minuta završili smo pregovore s bolnicom u Philadelphiji. Ponudili su nam da će liječiti Milu oni ili neki drugi svjetski centar koji provodi eksperimentalno liječenje i mi smo na tu ponudu pristali", rekao nam je Marin Rončević oko 23 sata. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zaklada Nora Šitum Majka Nore Šitum: To da vrijeme liječi sve rane, ne stoji u praksi, svakim je danom teže

Marin kaže da nisu htjeli pristati na liječenje koje uključuje one stvari koje se provode u europskim bolnicama i zbog toga su pregovori toliko trajali. "Onoga trenutka kada su nam ponudili da se Mila liječi, ako ne kod njih, onda u nekom drugom od svjetskih centara koji provodi eksperimentalno liječenje, mi smo pristali. Morate nas shvatiti, tražili smo način da dijete dobije najbolje moguće liječenje", kaže Marin. 

Roditelji još uvijek ne znaju u kojoj će se bolnici liječiti Mila ako ne bude mjesta u onoj u Philadelphiji, ali kažu da im to sada nije bitno jer znaju da će to biti bilo koji od najvećih svjetskih centara za liječenje dječjih leukemijskih bolesti. 

Cijena 2,9 milijuna dolara

No već sada znaju koliko će to stajati. Trošak liječenja iznosi nešto više od 2,9 milijuna dolara, a odobren im je i popust od 20 posto. 

Kako se Milini roditelji tijekom večeri nisu javljali na brojne pozive, pojavila se bojazan da je njihov put u SAD došao u pitanje. "Morate nas shvatiti, bili smo u pregovorima do maloprije. To je zaista borba za preživljavanje našeg djeteta." 

"Ja sam kuću već prodao"

Marin je, kaže, čuo i da je pokrenuta peticija kako bi ih se odgovorilo od prodaje doma. Cijeni dobre namjere ljudi, ali kaže da nema šanse da se on i supruga predomisle. 

"Mene nitko ne može nagovoriti ni na što, a ženu ne mogu ni ja nagovoriti. Ja sam tu kuću već prodao. Danas sam potpisao ugovor kod javnog bilježnika i sutra sjeda 115.000 eura na moj tekući račun. Taj će novac moj otac, kojeg smo opunomoćili, preusmjeriti za liječenje druge djece i nema tog čovjeka koji bi me mogao nagovoriti da postupim drukčije. Svaka čast nama svim Hrvatima, pa i Srbima, Bosancima i Slovencima, što smo uspjeli skupiti toliko love, ali mi smo svoje rekli. Ja sam svoje rekao", odlučan je Marin.

Kaže da će, kada se vrate s liječenja, vjerojatno na kredit kupiti drugu kuću ili stan. Nebitno im je to u ovom trenutku. "Ne brinite se za nas, snaći ćemo se. Ali stojim sto posto iza onoga što sam rekao, mi ćemo svoju kuću prodati", kaže Marin. 

Prikupljeno više od 34 milijuna kuna

Iznos prikupljenog novca za liječenje Mile Rončević raste iz minute u minutu. Prikupljeni iznos, ažuriran u 18 sati na stranici Lifeformila dosegao je cifru od 5.196.978.17 dolara, odnosno više od 34 milijuna kuna.

Objavljena cifra u podne na konferenciji za novinare roditelja male Mile bila je 28 milijuna kuna.

Oglasila se i Zaklada Nora Šitum, koja je na svojoj stranici na Facebooku izvijestila da je do sada, putem Zaklade, prikupljeno 4.423. 607.43 kune i gotovo 14.000 eura.

"Dragi ljudi velikog srca, ovo je zadnje stanje na računu za Milino liječenje. Hvala vam svima. #svizamilu“, napisali su u objavi.

Mala Mila kreće za SAD u utorak u 9 sati

"Obitelj Mile Rončević odlučila je – u utorak kreću u SAD-a", javio je reporter Marko Balen za Dnevnik Nove TV, dok se još nije znao odgovor iz SAD-a. Tada još nije bilo poznato hoće li liječnici u Philadelphiji uključiti Milu u svoj eksperimentalni program.
 
"Roditelji u 9 sati kreću put Frankfurta, odakle idu za SAD. Liječnici u Philadelphiji primit će malu Milu i napravit će se pretrage. No ne zna se hoće li ostati tamo na daljnjem liječenju i hoće li je liječnici uvrstiti u eksperimentalno liječenje. To je jedina bolnica koja primjenjuje takvo liječenje. Nešto slično radi se i u švicarskoj klinici, a upravo je ta klinika B varijanta za Milu i njezine roditelje.
 
Liječnici u Philadelphiji napravit će Mili sve moguće pretrage, izvadit će joj krv i koštanu srž kako bi se uspio pronaći lijek, jer tamo nemaju standardne lijekove. Mila je imala svu moguću njegu i u KBC-u Rijeka“, rekao je Balen.
 
Davor Štimac, ravnatelj KBC-a Rijeka rekao je kako je mala Mila već godinu dana na liječenju u toj bolnici.
 
"Došlo je do relapsa bolesti i mi smo poduzeli sve što se moglo poduzeti da joj se osigura terapija druge linije na najbrži mogući način. HZZO je isto tako reagirao. Pretražene su sve baze da se nađe odgovarajući donator matičnih stanica. Pronađena su tri donora, u Njemačkoj, Italiji i SAD-u. Paralelno s tim roditelji su pokrenuli inicijativu za liječenje u SAD-u. Mi smo u skladu s time proslijedili ustanovi u SAD-u tijek liječenja naše male pacijentice.
 
Dijete je subjektivno dobro, u ovom trenutku međutim sasvim sigurno radi se o ozbiljinom slučaju", rekao je ravnatelj bolnice.
 
"Riječki liječnici napravili su sve što je moguće i po protokolu. Imaju i rezervnu varijantu kemoterapije u slučaju da se Mila ponovo vrati u Hrvatsku. Pronađena su i tri donora. Roditelji se nadaju da je do kratkog spoja s bolnicom u SAD-u došlo jer se u javnost izašlo s cifrom potrebnom za liječenje Mile. Amerikanci to ne vole. Nadajmo se da je to samo šum u komunikaciji", rekao je Balen.
 
Mila napušta Hrvatsku u utorak u 9 sati.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene