Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Registrirano više od 22 tisuće ovisnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prošle je godine sustav suzbijanja zlouporabe opojnih droga bio učinkovitiji i bolje koordiniran nego 2004., ali je unatoč tomu droga postala sve dostupnija.

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Ante Golem obrazložio je da je broj ovisnika u liječničkom tretmanu lani porastao za 15,6 posto, što tumači sve stabilnijom mrežom centara za prevenciju ovisnosti i boljim obuhvatom većeg broja ovisnika nekim od oblika liječenja.

Pročitajte i ovo Ilustracija problemi s drogom u europi "Spuštenih glava i zacakljenih očiju, satima nepomično sjede": Sve je više umrlih od zombi-droge Ilustracija Proširena istraga U Hrvatsku je pokušao prebaciti najmanje 100 kg marihuane: USKOK uhvatio državljana BiH u pokušaju krijumčarenja

Porast broja liječenih ovisnika, rekao je Golem, ne znači i stvarni porast broja ovisnika, već je, kaže, riječ o boljem radu centara za liječenje ovisnosti kojima se ovisnici sve više prijavljuju.

U Hrvatskoj je registrirano više od 22 tisuće ovisnika o opojnim drogama, lani je liječeno njih 6638, od kojih je 1170 novih, a zbog zlouporabe droge umrle su 104 osobe.

U izvješću se navodi podatak da je Hrvatska, s dva do sedam ovisnika na tisuću stanovnika, među zemljama sa srednjom raširenošću droga, ali bilježi se i uzlazni trend.

Golem je pohvalio provedbu mjera iz Akcijskog plana za suzbijanje droga, posebno što se tiče izobrazbe odgojno-obrazovnih djelatnika i edukacije roditelja o drogama, prevencije u sustavu školstva, edukacije liječnika obiteljske medicine, te dobrovoljnog testiranja ovisnika na HIV i hepatitis.

Provodi se i aktivna međunarodna suradnja na suzbijanju droga.

No, istaknuo je Golem, unatoč većoj učinkovitosti i koordiniranosti sustava, boljoj provedbi mjera, te većoj zaplijeni droga, ta je pošast sve dostupnija, više je droga na tržištu, a znatiželja mladih prema drogama se ne smanjuje.

'Samo koordiniranim sustavom tomu se možemo oduprijeti', kazao je Golem.

Saborski klubovi: Prevencija i edukacija temelj borbe

Hrvatska se samo učinkovitijim sustavom prevencije i edukacije, posebno među mladima i njihovim roditeljima, može uspješno boriti protiv pošasti droge, zaključak je izlaganja saborskih klubova.

Većina klubova u raspravi je ocijenila da podaci o stalnom rastu broja ovisnika i smrtnih slučajeva od droge, o sve dostupnijoj drogi među mladima, o sve više vrsta opijata na tržištu, svjedoče o potrebi bolje edukacije o opasnostima od droge u školama, među odgojno-obrazovnim djelatnicima te roditeljima.

Ruža Tomašić (HSP) drži da prevencija i edukacija treba biti temelj za suzbijanje droge, a puno više se, kaže, treba raditi i na ranom otkrivanju ovisnosti te liječničkom tretmanu, rehabilitaciji i resocijalizaciji ovisnika.

Sustav suzbijanja droga ocijenila je nestručnim i nemarnim, a u prilog tome navela je podatak da se za edukaciju i prevenciju godišnje izdvaja manje od 60 milijuna kuna, da se tek oko 170 policajaca s lošom opremom bori s drogom, da suradnja između policije, carine i lokalne samouprave gotovo i ne postoji. 'To je kao kada se tuku David i Golijat', kazala je.

Šime Lučin (SDP) rekao je da porazni podaci o sve više ovisnika i dostupnijoj drogi govore o potrebi razmatranja je li dosadašnji pristup u suzbijanju droga dobar ili ga treba mijenjati.

Po njegovu je mišljenju 'suluda' odredba Kaznenog zakona po kojoj se izjednačava posjedovanje jednog 'jointa' i pola kile kokaina ili heroina, jer to, tvrdi, i dalje represivne organe odvlači da se bave samo konzumentima i ovisnicima, a ne narko-dilerima.

'Ovakav oblik represivne metode ne daje nikakve rezultate jer dok se policija i pravosuđe bave konzumentima i ovisnicima, krupne ribe vode igru', rekao je Lučin.

Spomenuo je u medijima objavljenu informaciju da gotovo trećina talijanskih parlamentaraca uzima drogu, upitavši jesu li oni, ili 40 do 50 posto hrvatske mladeži koja se izjasnila da dolazi u doticaj s drogom, potencijalni osuđenici na tri godine zatvora, kako to predviđa hrvatski Kazneni zakon.

Miljenko Dorić najavio je da HNS neće podržati Vladino Izvješće, jer se u njemu, kaže, neutemeljeno govori o uspješnom sustavu suzbijanja droga, dok podaci govore potpuno drugačije.

'Tko pobjeđuje - oni koji prodaju drogu ili oni koji se protiv njih
trebaju boriti? Pobjeđuju, naravno, oni koji ubijaju našu djecu,
razaraju obitelji, a mi tvrdimo da je sustav učinkovit', rekao je.

Damir Kajin (IDS) založio se za obvezno testiranje na droge 'od škola do mirovina', a da, za primjer svima, 'led probiju saborski zastupnici, ministri, novinske redakcije, banke'.

Velimir Pleše (HDZ) Izvješće je ocijenio kvalitetnim temeljem za uspješni nastavak provedbe mjera iz Strategije suzbijanja zlouporabe opojnih droga, ali i predložio da se terapijske zajednice ubuduće uvrste u sustav liječenja i rehabilitacije ovisnika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene