Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zgrada dobila crvenu naljepnicu

Ravnateljica doma za psihičke bolesnike u Petrinji zabrinuta nakon što je potres uništio zgradu: ''Ako se sve korisnike premjesti po drugim ustanovama…''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je u potresu oštećena zgrada Doma za psihički bolesne osobe Petrinja, zaposlenici doma strahovali su da će ostati bez posla.

U razornim potresima koji su 28. i 29. prosinca pogodili Petrinju oštećena je i zgrada Doma za psihički bolesne osobe Petrinja, a nakon drugog potresa dobila je i crvenu oznaku. Korisnici doma prebačeni su nakon toga u Neuropsihijatrijsku bolnicu ''Dr. Ivan Barbot'' u Popovači.

Pročitajte i ovo Screenshot Podrhtavanje tla Potres jačine 5,2 prema Richteru pogodio Tursku: "Jako nas je treslo, izašli smo iz kuće" Potres u Petrinji Slab potres Novo podrhtavanje tla na Baniji: "Petrinja - samo tutanj pod zemljom, ko grmljavina"

''Taj dan smo sve korisnike evakuirali izvan zgrade na dvorište. Toga trena je u Domu bilo oko 80 korisnika, dok je ukupni kapacitet Doma 96 kreveta.

Kako su naši korisnici osobe s mentalnim poteškoćama i zahtijevaju specifičnu zdravstvenu skrb, odmah sam kontaktirala ravnateljicu Neuropsihijatrijske bolnice ''Dr. Ivan Barbot'' u Popovači dr. Marinu Kovač i dogovorile smo evakuaciju u Popovaču uz pomoć ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu dr. Tomislava Fabijanića, Autoprometa Sisak i Čazmatransa Petrinja, kojima neizmjerno zahvaljujem na brzoj i efikasnoj pomoći.

Naši su korisnici inače stalni pacijenti u navedenoj bolnici'', kazala nam je ravnateljica petrinjskog doma Jadranka Bertović.

Djelatnici mobilizirani u druge ustanove

Dodala je da je u izdvojenom dijelu bolnice u Popovači stacioniran i Centar za oboljele od COVID-a, u kojemu su smješteni i neki korisnici Doma iz Petrinje.

''Kako je velika potreba za smještajem u centar, potrebno je naše korisnike po završetku izolacije smjestiti u druge domove ovakvog tipa. Zasad ih imamo tamo smještenih 30'', kaže Bertović.

Ravnateljica ističe da iako trenutačno nemaju zgradu, Dom formalno pravno postoji i obavlja administrativne i druge poslove od kuće.

''Uspjeli smo izvući dokumentaciju i dosjee korisnika i zaposlenika te veći dio informatičke opreme za rad. Jedan dio zaposlenika mobiliziran je za pomoć u radu Domu za starije i nemoćne osobe Sisak, a jedan dio treba ići na pomoć Neuropsihijatrijskoj bolnici 'Dr. Ivan Barbot' u Popovaču, gdje su i smješteni naši korisnici'', rekla je Bertović i dodala da su im iz bolnice u Popovači ustupili i prostor za računala i dokumentaciju kako bi mogli odrađivati administrativni dio posla.

''Ako sve korisnike premjeste po drugim ustanovama...''

''Nadamo se i vjerujemo da su sve ove promjene nastale uslijed posljedica razornih potresa samo privremenog karaktera i da će se naći odgovarajući prostor za naš Dom kako bismo opet mogli biti svi zajedno. Ako se dogodi da se svi naši korisnici premjeste po drugim socijalnim ustanovama, naš će Dom ostati bez prihoda i više neće moći funkcionirati'', zaključila je Jadranka Bertović.

Upit o tome trebaju li djelatnici petrinjskog Doma za psihičke bolesne odrasle osobe strahovati za radna mjesta poslali smo Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Oni su odgovorili da Dom nije u njihovoj nadležnosti, već je to pitanje za Sisačko-moslavačku županiju, koja je i osnivač.

''Nitko tko na ovom prostoru živi, tko je radio neće ostati bez posla'', kazao je ranije Ivo Žinić, župan Sisačko-moslavačke županije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene