Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čeka se inspekcijski nalaz

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu o tragediji u Zaprešiću: "Napravili smo sve – i više – da spasimo život. I nismo uspjeli"

Davorin Gajnik (Dnevnik.hr)
Davorin Gajnik (Dnevnik.hr)
Aktualno Galerija +0 Davorin Gajnik (Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Davorin Gajnik, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije, izvijestio je da je inspekcijski nalaz pri kraju, ali da ga on nije vidio. Međutim, prema njegovim saznanjima, propusta nije bilo jer je na intervenciju izašao tim koji je bio raspoloživ.

''Ovih je dana velika povika na Hitnu medicinu. Postupili smo apsolutno po pravilima struke, napravili smo sve i više da spasimo mladi život. Nismo uspjeli. U sedam gradova u Zagrebačkoj županiji imamo samo jedan tim u smjeni. Velika Gorica ima dva. Ekipa koja je prva izašla na teren bio je tim saniteta koji u teoriji nije ni bio dužan izaći. Međutim, pokušali smo i tako spasiti život'', rekao je Gajnik u izjavi medijima.

Pročitajte i ovo Dubravko Ružić (Foto: N1) Čeka nalaze obdukcije Shrvani otac mladića preminulog u Zaprešiću: "Sedam dana ne znam što je s mojim djetetom, nitko me nije kontaktirao" Slika nije dostupna "Umirijući ton nije dovoljan" Ines Strenja Linić pozvala premijera da smjeni ministra Kujundžića: Zatražit će stručni nadzor liječničke komore

Ministarstvo zdravstva jučer je objavilo da je poslalo inspekciju. ''Inspekcijski nalaz je pri kraju. Nemam zapisnik. Inspektoru će to složiti i dostaviti. Prema mojim saznanjima, nije došlo do propusta. Kad tim izađe na teren, nema drugog doktora. Koji je tu propust bio ako je jedan tim bio na terenu?'' izvijestio je Gajnik.

Izrazio je žaljenje zbog toga što se dogodilo. ''Žao nam je za taj život, za svaki život, ali obdukcija će reći je li mogao biti spašen'', kaže Gajnik.

''Sanitetski tim nije zadužen za pružanje hitne medicinske pomoći. Je li medicinska sestra trebala odbiti izaći na teren? Ona je bila spremna sa znanjem i stažem od 40 godina'', istaknuo je.

Naše su medicinske sestre, naglasio je, educirane za puno više od onoga za što se njima u zakonskom smislu daje ovlasti.

"Županija u ZHM ulaže velika sredstva. Kupili smo 40 vozila, 10 defibilatora. Ulažemo je u opremu i edukaciju. Za područje koje ima 60 tisuća stanovnika i samo jednog doktora, ZHM plaća još tri doktora, i još tri doktora za Samobor. ZHM iz svojih sredstava daje još 1,2 milijuna da se pojačaju timovi. Ne možemo pokriti rotaciju jer za to trebamo imati 10 timova", kaže.

"Kada se spominje Zaprešić i Samobor, kao najkritičniji dijelovi u Županiji, za povećanje treba 6 milijuna eura godišnje. Županija je tražila 50 timova i tom zahtjevu nije u potpunosti udovoljeno, ugovorili smo 45 timova. Dotad smo imali 30 timova i dobili smo puno, ali ne tamo gdje je najgušći teritorij. Imamo granični prijelaz Bregana, aerodrom, puno staračkih domova. Ne možemo raditi s ovim brojem timova i svjesni smo toga", kaže Gajnik.

Na opasku kako iz Ministarstva kažu da novi timovi nisu traženi od 2016., Gajnik je odgovorio kako će "ako je to način, svaki dan dva puta pisati ministarstvu".

Očekuje se će ministar zdravstva Milan Kujundžić po povratku u Zagreb u poslijepodnevnim satima dati izjavu vezanu za ovaj slučaj.

Podsjetimo, u nedjelju je u Zaprešiću na ulici preminuo 21-godišnjak nakon što mu je pozlilo. Građani Zaprešića ogorčeni su jer je Hitnoj koja je udaljena tek nekoliko stotina metara od mjesta događaja trebalo 15-ak minuta na dođe na intervenciju, a došli su i bez liječnika. Traže odgovornost nadležnih. Slučaj je otkrio manjkavosti u organizaciji Hitne službe, naročito nakon što je potvrđeno i da je tijekom intervencije u Zaprešiću zbog zauzetosti tima preminula jedna osoba u Jastrebarskom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene