Fuchs i Boras
Fuchs i Boras Foto: Boris Scitar

Prorektor Ante Čović, najbliži suradnik rektora Sveučilišta u Zagrebu Damira Borasa neće dobiti novi mandat nego mora u mirovinu, piše u utorak Jutarnji list, ističući kako je riječ o sukobu Borasa s ministrom Radovanom Fuchsom.


Nacionalno vijeće za znanost, stručno tijelo kojem je zakon dodijelio brigu za razvitak i kvalitetu znanosti i visokog obrazovanja u Hrvatskoj, na sjednici u ponedjeljak nije raspravljalo o odluci svoga povjerenstva koje je trebalo dati sud o slučaju još jednoga produljenja ugovora o radu Anti Čoviću (71), aktualnom prorektoru Sveučilišta u Zagrebu.

Vezani članci Radovan Fuchs Fuchs najavio cijepljenje prosvjetnih djelatnika, podržao ideju da to bude u školama: "Očekujem da se neće svi cijepiti" Radovan Fuchs Grad Zagreb i Zagrebačka županija prelaze na C model nastave, Zvonimir Šostar objasnio na koga se sve to odnosi

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, razlog odgodi rasprave jest što povjerenstvo Vijeća zaduženo za pitanje produljenja rada nakon 65. godine još nije donijelo svoju odluku o ideji Fakulteta hrvatskih studija da zadrži Čovića u nastavi još dvije godine.

Slučaj je zanimljiv iz više razloga, prije svega jer je vezan uz dugogodišnjeg suradnika aktualnog rektora Damira Borasa, koji je pravo na ostanak u sustavu nakon 65. godine dosad iskoristio dvaput, prvi put na pet godina, drugi put na dodatne dvije koje istječu ove godine.

Po prijašnjem je zakonu profesor s navršenih 65 godina mogao dobiti produljenje rada na još pet godina, nakon čega je morao u mirovinu. Nakon izmjena zakona, moguće je produljiti ugovor o radu na određeno vrijeme s mogućnošću produljenja u dvogodišnjim mandatima.

Na upit o konkretnom slučaju, odnosno do koje godine života Ante Čović može raditi na Sveučilištu, stiglo je tumačenje Ministarstva znanosti kojem je na čelu Radovan Fuchs. Po njemu, prorektor Čović već je trebao, u godini kada je navršio 70, biti u mirovini, čime bi mu automatski završio i mandat prorektora i najbližeg suradnika Damira Borasa, donosi Jutarnji list.