Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hoće li u mirovinu?

Novi sukob Fuchsa i Borasa: Čeka se odluka o produljenju mandata 71-godišnjem prorektoru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prorektor Ante Čović, najbliži suradnik rektora Sveučilišta u Zagrebu Damira Borasa neće dobiti novi mandat nego mora u mirovinu, piše u utorak Jutarnji list, ističući kako je riječ o sukobu Borasa s ministrom Radovanom Fuchsom.

Nacionalno vijeće za znanost, stručno tijelo kojem je zakon dodijelio brigu za razvitak i kvalitetu znanosti i visokog obrazovanja u Hrvatskoj, na sjednici u ponedjeljak nije raspravljalo o odluci svoga povjerenstva koje je trebalo dati sud o slučaju još jednoga produljenja ugovora o radu Anti Čoviću (71), aktualnom prorektoru Sveučilišta u Zagrebu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Traže odgovornost od Sveučilišta VIDEO Propalestinski studentski prosvjedi proširili se i na dva europska grada: "Palestinci ginu duže od 200 dana, no nitko nas ne čuje" Slika nije dostupna ''Pod krinkom autonomije'' Sindikat: Boras pretvara sveučilište u privatno zabavište

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, razlog odgodi rasprave jest što povjerenstvo Vijeća zaduženo za pitanje produljenja rada nakon 65. godine još nije donijelo svoju odluku o ideji Fakulteta hrvatskih studija da zadrži Čovića u nastavi još dvije godine.

Slučaj je zanimljiv iz više razloga, prije svega jer je vezan uz dugogodišnjeg suradnika aktualnog rektora Damira Borasa, koji je pravo na ostanak u sustavu nakon 65. godine dosad iskoristio dvaput, prvi put na pet godina, drugi put na dodatne dvije koje istječu ove godine.

Po prijašnjem je zakonu profesor s navršenih 65 godina mogao dobiti produljenje rada na još pet godina, nakon čega je morao u mirovinu. Nakon izmjena zakona, moguće je produljiti ugovor o radu na određeno vrijeme s mogućnošću produljenja u dvogodišnjim mandatima.

Na upit o konkretnom slučaju, odnosno do koje godine života Ante Čović može raditi na Sveučilištu, stiglo je tumačenje Ministarstva znanosti kojem je na čelu Radovan Fuchs. Po njemu, prorektor Čović već je trebao, u godini kada je navršio 70, biti u mirovini, čime bi mu automatski završio i mandat prorektora i najbližeg suradnika Damira Borasa, donosi Jutarnji list.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene