Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OGORČENA JAVNOST

Okrenuli su glavu dok je Daruvarac mlatio djevojku: Državno odvjetništvo naložilo provođenje izvida zbog ponašanja svjedoka

Darko Kovačević Daruvarac (Foto: Dnevnik.hr)
Darko Kovačević Daruvarac (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Darko Kovačević Daruvarac (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Dok pljušte reakcije na slučaj Darka Kovačevića Daruvarca, glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić tvrdi da je sve odrađeno prema propisima. Slučajem se bavilo zadarsko gradsko vijeće, a dok su na slobodi Kovačević i oni koji su promatrali njegov brutalan čin i ne prijavili ga, Zadrani će sutra na novi prosvjed.

Zbog slučaja Daruvarac cijela Hrvatska danima ne miruje, no za glavnog državnog odvjetnika dvojbe nema. Kovačevićeva sloboda, čini se, ipak je na klimavim nogama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ''Protiv pravosuđa koje štiti nasilnike“ Prosvjed u Zadru: "Koliko žena još treba biti maltretirano i zlostavljano da bi se zakon promijenio?'' Provjereno donosi ekskluzivne snimke majke s napadačem i policijom (Foto: dnevnik.hr) - 13 Ne vjeruje sustavu Zaštitnik brutalno pretučene Zadranke: "Ne bojim ih se. Nije pitanje hoće li biti krvi, već kad će se ona proliti"

„Odluka je pravilna no do kraja rasprave državni je odvjetnik ovlašten mijenjati pravnu kvalifikaciju, bilo na strožu, bilo na blažu“, komentirao je Dražen Jelenić, glavni državni odvjetnik.

To znači da bi Kovačević mogao natrag u zatvor ako se napad bude tretirao strože - kao pokušaj ubojstva. Te je brutalne scene u kafiću promatralo nekoliko osoba. Kovačevića nisu prijavili, niti je tko, zbog prešućivanja napada, Državnom odvjetništvu prijavio njih.

„Ovo državno odvjetništvo nije zaprimilo kaznene prijave protiv osoba koje su se nalazile u caffe baru za vrijeme trajanja napada Darka Kovačevića na oštećenicu. Međutim, unatoč tome što nismo zaprimili kaznenu prijavu protiv bilo koje osobe, ovo državno odvjetništvo je naložilo provođenje izvida“, stoji u priopćenju.

U Policijskoj upravi zadarskoj u lipnju je proveden izvanredni nadzor, a trojica su policajaca završila na Disciplinskom sudu u Splitu. Kako doznajemo, sud je presudio u njihovu korist i utvrdio da nikakvih propusta nije bilo, izvijestio je Šime Vičević.

Nad jednim policajcem postupak je obustavljen po sili zakona jer je sindikalni povjerenik. A šest mjeseci kasnije, propusti koji mogu dovesti do manipulacija - uočeni su u Zakonu o kaznenom postupku.

„Javnost je razočarana, rekao bih, opravdano, da mi nismo bili u stanju postupak provesti u 6 mjeseci“, rekao je Dražen Bošnjaković, ministar pravosuđa.

„Mislim da suci nedovoljno koriste i postojeće alate. Može se zakazati rasprava za 3 dana uzastopce, donijeti prvostupanjska presuda u vrlo brzom roku“, dodatno je napomenuo Ivan Tudurić.

Slučaj Daruvarac stigao je i zadarsko Gradsko vijeće. Nakon što su u subotu organizirali prosvjed, zadarski SDP-ovci prozvali su vladajuće zbog izostanka reakcije.

„Zbog čega se nije sastalo tijelo koje treba brinuti o sigurnosti?“, zapitao je Antun Novoselić, zadarski gradski vijećnik.

„Što se grada tiče, mi smo u stalnom kontaktu s obitelji“, rekao je gradonačelnik Zadra, Branko Dukić.

A Zadrani će na ulice i sutra, ovoga puta ne u organizaciji političara, već građana.

Dati podršku, ali ukazati da je ovo jedan strukturan i sustavan problem i da hrvatsko zakonodavstvo trenutno nema odgovora“, rekla je o svemu suorganizatorica prosvjeda Marija Jerončić.

Svoju će ogorčenost izraziti na prosvjedu, koji je na zadarskom Narodnom trgu najavljen u 15 sati.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Aktualno Sjećanje na nju nikada neće biti izgubljeno: Sašina pobjeda u sjeni tragičnog odlaska Edite Ptičar Saša Vujnović (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Saša Vujnović (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Saša Vujnović (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Saša Vujnović (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Jurica i Saša finalni dvoboj (Foto: Dnevnik.hr) Jurica i Saša finalni dvoboj (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Jurica i Saša finalni dvoboj (Foto: Dnevnik.hr) Jurica i Saša finalni dvoboj (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Jurica i Saša finalni dvoboj (Foto: Dnevnik.hr) Jurica i Saša finalni dvoboj (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Jurica i Saša finalni dvoboj (Foto: Dnevnik.hr) inMagazin Sjećanje na nju nikada neće biti izgubljeno: Sašina pobjeda u sjeni tragičnog odlaska Edite Ptičar 1/6 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene