Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na relaciji SDP – HDZ

Zbog slučaja Daruvarac zaiskrilo na sjednici zadarskog Gradskog vijeća: "Izlazak tog psihopata slavljen je u kafiću. U kojem to gradu živimo?"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na sjednici zadarskog Gradskog vijeća glavna tema bio je slučaj Daruvarac. Predsjednik zadarskog SDP-a zatražio je očitovanje gradonačelnika Branka Dukića o proslavi puštanja Darka Kovačevića na slobodu te prosvjedima koji se organiziraju po gradu, od kojih je najnoviji zakazan za srijedu.

Predsjednik gradskog SDP-a Antun Novoselović upitao je zadarskog gradonačelnika Branka Dukića (HDZ), zašto se povodom slučaja Daruvarac nije sastalo gradsko Vijeće za prevenciju. Spočitao mu je i nereagiranje na proslavu puštanja Darka Kovačevića Daruvarca organiziranu u kafiću. Spomenuo je i izostanak Dukićeve reakcije na prosvjede.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slučaj iz Borika DORH odbacio prijave Daruvarca protiv mladića s kojim se sukobio u Zadru Privođenje Darka Kovačevića (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Nakon noći u pritvoru Sudac za Daruvarca odredio istražni zatvor zbog prijetnje mladiću u Zadru

"Zbog čega se nije sastalo gradsko Vijeće za prevenciju povodom nemilog događaja puštanja psihopata koji je prebio našu sugrađanku? Naš je grad punio medijske stupce danima, a vi se niste oglasili. Sutra opet imate prosvjed, svi su se političari oglasili, a vi niti riječ. Izlazak tog psihopata slavljen je u kafiću. Ne bi me začudilo da je ta osoba prijavila skup i zatražila od grada mjesto za slavlje", rekao je Novoselović.

Dukić mu je odgovorio i rekao da su prosvjedi opravdani, no da je Grad u stalnom kontaktu s obitelji žrtve.

"Kao otac triju kćeri i kao gradonačelnik, ne mogu skriti da su građani razočarani tim postupkom. Taj je prosvjed sasvim opravdan. Ja nemam ovlasti sto se tiče pravosuđa, ali mi je drago što je došao ministar. Što se grada tiče, mi smo u stalnom kontaktu s obitelji."

Novoselović je na to dodao da političari moraju javno osuditi taj događaj.

"Mi kao grad moramo barem materijalno pomoći obitelji koja je više puta proživjela traumu. Pitam se u kojem mi to gradu živimo. Mi u politici to moramo javno osuditi, a vi ste morali imati svoj javni istup i osuditi tog psihopata", naglasio je Novoselović.

Kao što je i rekao, za srijedu je najavljen miran prosvjed u Zadru pod nazivom "Mirno okupljanje protiv pravosuđa koje štiti nasilnike". Građanska inicijativa koja organizira taj prosvjed objavila je najavu istog i na Facebook stranici. Njihovu najavu prenosimo u cjelosti:

U organizaciji GRAĐANSKE INICIJATIVE, 19.12. 2018. u 15h održat će se prosvjed građanki i građana povodom brutalnog premlaćivanja djevojke koje je počinio Darko Kovačević zvan "Daruvarac".

Ovaj slučaj nam iznova pokazuje da sustav, koji bi trebao štititi žrtve nasilja, u praksi ne funkcionira. Hrvatska NEMA nacionalnu politiku koja bi se efikasno bavila svim oblicima nasilja nad ženama. Hrvatske institucije su ponovo zakazale i nasilnik se može braniti sa slobode. Naše sudstvo je ili nesposobno, ili korumpirano, ili oboje.

Osoba s preko 40 prekršajnih i kaznenih djela je slobodna, 6 mjeseci nije bilo dovoljno za prikupiti dokazne materijale, žrtva se (re)traumatizira pozivima na svjedočenje, a sudski proces ostaje neizvjestan. Nije li vrijeme da kažemo dosta?

Ne zaboravimo, ovo je strukturni problem. Prema podacima MUP-a, u posljednjih 5 godina, 90 žena je ubijeno od strane njihovih (bivših) muževa, (bivših) partnera ili drugih bliskih muških osoba. Svakih 15 minuta jedna žena u Hrvatskoj je zlostavljana.

Nepovjerenje u sustav, osuda od okoline, strah, krivnja, ekonomska ovisnost - sve su to razlozi da mnoge žrtve skrivene od očiju javnosti ne prijavljuju nasilje.

Tu smo da pokažemo građansku solidarnost i hrabrost, da se suočimo s problemom nasilja kao strukturnim problemom, da zajednički kažemo "DOSTA!" kako se ovakvi slučajevi ne bi nikada više ponovili.

Sudionice i sudionike molimo da ne ističu nikakve stranačke simbole i oznake te da ne pišu prijetnje. Ponesite zviždaljke, šuškalice i transparente. Okupljamo se u 15h u srijedu na Narodnom trgu te krećemo Županijskom sudu.

Aktualno Jennifer Lopez: "Neprimjereno" izdanje u tajicama koje se oprašta samo latino divi Jennifer Lopez Jennifer Lopez Foto: Profimedia Jennifer je poslovni sastanak odradila u tajicama i crop topu Jennifer je poslovni sastanak odradila u tajicama i crop topu Foto: Profimedia Jennifer Lopez Jennifer Lopez Foto: Profimedia +0 Jennifer Lopez i Alex Rodriguez Moda & ljepota Jennifer Lopez: "Neprimjereno" izdanje u tajicama koje se oprašta samo latino divi 1/4 >>

  Aktualno Službeno: Manchester United smijenio Mourinha i obratio se porukom za javnost! Jose Mourinho (Foto: AFP) Jose Mourinho (Foto: AFP) Foto: Afp Slavlje Mourinha (Foto: Screenshot) Slavlje Mourinha (Foto: Screenshot) Foto: Screenshot Jose Mourinho provocira navijače Juventusa (Screenshot) Jose Mourinho provocira navijače Juventusa (Screenshot) Jose Mourinho (Foto: AFP) Jose Mourinho (Foto: AFP) Foto: Afp Jose Mourinho i Zinedine Zidane (Foto: AFP) Jose Mourinho i Zinedine Zidane (Foto: AFP) Foto: Afp +1 Jose Mourinho (Foto: AFP) Nogomet Službeno: Manchester United smijenio Mourinha i obratio se porukom za javnost! 1/7 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene