Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministar na sastanku

O ubojstvu Klice: 'Hoće li doći do eskalacije nasilja? Uvijek treba biti pripremljen za takve vrste događaja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić za Dnevnik Nove TV komentirao je likvidaciju Vinka Žuljevića Klice, koji je ubijen prije dva dana nasred ceste u zagrebačkim Sesvetama. Ostojić je u intervjuu rekao kako je Hrvatska sigurna zemlja, u kojoj sustav funkcionira.

Kako možemo spriječiti događaje poput ubojstva Vinka Žuljevića Klice koje se dogodilo u nedjelju i može li ovaj slučaj eskalirati?

Pročitajte i ovo Danka Ilić Tijelo nije pronađeno Načelnik policije o Dankinim ubojicama: "Oni o tome govore hladno, kao da su udavili mače". Otkrio i moguće razloge zašto kriju gdje je tijelo djevojčice Privedeni ubojice Danke Ilić (2) Iz minute u minutu Osumnjičeni za Dankino ubojstvo dovedeni u tužiteljstvo pognutih glava i u lisicama, zgrada pod opsadom policije

Svaka zemlja može biti izložena, pa tako i Hrvatska, situacijama kao što je takvo ubojstvo. Mi smo srećom zemlja koja je u prošloj godini zabilježila najmanji broj ubojstava u povijesti, njih 35 što je, kada usporedite s godinama kad sam bio ravnatelj policije – 101 ubojstvo, tri puta manje. Međutim, subjektivni osjećaj sigurnosti kod građana vam ovisi i o ovakvim događajima i nemilim scenama koje su se dogodile u Sesvetama. Ja vjerujem da policija radi sve sa svoje strane koliko god to može, u suradnji s USKOK-om, da riješi taj slučaj i to je najbolji način sprječavanja eventualnih novih događaja.

Postoji li opasnost od eskalacije nasilja? Svi se boje da će doći do rata klanova, da tako kažem?

U zadnjih pet godina takvih događaja nije bilo. Ja ne želim prejudicirati, uvijek treba biti pripremljen za takve vrsta događaja. Ali ponavljam, Hrvatska je sigurna zemlja u kojoj sustav funkcionira, kako policija, tako i sigurnosne službe.

Otkriveni novi detalji: Klica je bio pod istragom zbog ratnih zločina

Jesu li sigurnosne službe mogle predvidjeti ovako nešto?

Vrlo teško u situaciji da neka skupina, a za sada možemo samo nagađati tko je to napravio, može prevenirati ubojstvo osobe koja je jednako tako dio organiziranog kriminala. Prema tome, mislim da je puno važnije riješiti slučaj, nego nagađati o tome tko je sve eventualno mogao znati.

Mnogo se razgovaralo i o terorizmu – koji su osnovni zaključci?

Hrvatska je podigla stupanj pripravnosti. To su već treće mjere od kad se dogodio teroristički napad u Parizu. Naime, putovi balkanske rute krijumčarenja oružja i svega onoga što služi terorizmu, ali jednako tako i aktivnosti skupina organiziranog kriminala jesu tema o kojoj želimo razgovarati jer želimo pomoći našim susjedima u uspješnosti te borbe. S obzirom da su bili čelnici Interpola i Europola zajedno s nama, jačanje Europola i njegovih kapaciteta, kao i Frontexa, sigurno će doprinijeti upravo borbi protiv terorizma.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene